Митове за диетите, които трябва да забравите

Считани за ритуал от жените, които се борят да отслабнат, се повяват все повече гласове от научните среди срещу класическите и строги диети. Защо трябва да забравим за старите митове? Ето някои погрешни идеи, свързани с отслабването:

„ДИЕТИН- КОМПЛЕКТ“ – топ- продуктът срещу оплешивяване и косопад!

mitove-za-dietite

Правенето на диета е най- добрият начин да се отслабне: Почти винаги е обратното. Скорошни изследвания показват, че нискокалоричните диети (по- малко от 1000 калории на ден), не са ефективни в дългосрочен план. Според научен труд, който включва 30 изследвания и 2000 пациента, между 35% и 70% от хората си връщат старите килограми в рамката на година.

Всичко е въпрос на калории. Или не. Въпреки че приетите калории са важни, трябва да се обърне внимание и на един нов фактор: гликемичния индекс. Това е индикатор, който показва свойството на храните да повишават кръвната захар след ядене. Колкото по- бързо се повишава, толкова по- бързо се произвежда инсулин, който ни пречи да се чувстваме сити. При еднакъв брой калории, по- добре продуктът да е с нисък гликемичен индекс – това означава, че повече засища.

За да отслабнем, не трябва да ядем хляб, паста и десерти. Друг мит, който пада. Специалистите казват, чеdieti-zabludi диети, които забраняват храни, са обречени на провал. На седмица трябва да ядем по 19 различна продукта, за да не страдаме от дефицит на хранителни вещества. Диетата трябва да съдържа 50% въглехидрати – бобови, зърнени култури, плодове, зеленчуци и паста. Проблемът е само, че не трябва да прекаляваме с количеството.

За да отслабнем, трябва да махнем мазнините и олиото. Тежка грешка – ако мозъкът не получава мазнини и глюкоза, създава усещане на глад. Хипоталамусът не знае какво е диета – ако му липсват въглехидрати, организмът минава на спестяващ режим, за да харчи по- малко. Вярно е само, че трябва да ги консумираме умерено – 1 грам съдържа 9 калории. Избирайте растителните масла – слънчоглед, царевица, соя, грозде, чия и маслина. Понякога можете да ядете маргарин, масло, майонеза, въпреки че не са особено полезни.

Най- добрата диета е да включите най- голямо разнообразие от храни. И тук трябва да се прилага правилото 5Х5 – 5 порции на ден плодове и зеленчуци, като комбинирате 5 цвята според сезона и фантазия. Добавете повече цветове в храненето си.

Диетичните храни помагат при диета. Те са оръжие с две остриета. Много изследвания показват, че заради надписа, че са „диетични“, хората са склонни да ги консумират в по- голямо количество. Четете внимателно етикетите.

За да отслабнете, не трябва да ядете вечер. Няма никаква научна обосновка. Все пак е добре на вечеря да избягвате тлъстото месо или тежки сосове. Лягането на гладен стомах е синоним на безсъние.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *