3 психологически изпитания, когато искаме да отслабнем

otslabvane-podpravki

Отслабване. Много хора си поставят за цел да свалят излишните килограми, преди да дойде сезона за море. Други искат да отслабнат поради здравословни причини. Не винаги обаче е лесно.

Търсим най- подходящата диета, в която да има достатъчно витамини и полезни вещества, стараем се да елиминираме всичко онова, което обичаме: сладкиши, газирано, мазна храна… Стараем се да правим упражнения всеки ден. А много хора дори нямат подкрепата на семействата си.

Нека разгледаме кои са психологическите проблеми, свързани с отслабването, с които трябва да се справим:

1. Липса на подкрепа от страна на семейство и приятели. „Днес започвам диета за отслабване“, обикновено използваме тези думи. В този момент половинката ни или семейството, или приятелите повдигат вежди скептично. Сигурно са го чували много пъти, а дори не са си дали сметка колко килограма сте свалили или как сте подобрили фигурата си.

Също така, обикновено никой не се съобразява с това, че сме на диета. Докато другите вечерят хамбургер, вие ядете здравословна салата, което предизвиква неуместни шеги. Как да се справим:

– Ако го искате, няма кой да ви спре. Ти си човекът, който иска да отслабне, а не другите. Така че установете защитна бариера за коментарите на околните, така че да не ви засягат.
– Следвайте те диетата си с оптимизъм. Ако изглеждате самоуверени, останалите ще го усетят. Ако усетят съмненията ви или страданието ви, навярно ще последват реплики като: „Виждаш ли, че не можеш да издържиш?“, „Просто нямаш воля“. Когато има такива коментари, не се поддавайте на емоциите. Искате да отслабнете и това е най- важната мотивация.

„ТОП СИЛУЕТ СЛИМ“ – ЗА БЪРЗО ОТСЛАБВАНЕ! ВИЖ ТУК:

napalnyavane-1

2. „Ти винаги си бил/а пълничък/чка“. Много хора смятат, че излишното тегло е генетично заложено и няма как да му се въздейства. Семейството ни е свикнало да ни вижда така и го приема като нещо нормално, без да си дават сметка, че затлъстяването е сериозен здравословен проблем. Ако „нормализираме“ тези килограми на ниво семейство, храната ще продължава да е неподходящата, ще поддържаме навиците, които сме свикнали да виждаме у дома. Така можем да попаднем в омагьосан кръг.

Така че, когато решим да отслабнем, семейството ще ни каже: „Защо? Ти винаги си била пълничка“. Не се оставяйте околните толкова да ви влияят, че да ви разубедят.

3. Не се водете по фалшиви модели за красота. Когато решат да отслабват, много жени имат като идеал тялото на някоя звезда от списанията. Трябва обаче да съзнаваме, че те представят един фалшив свят, а снимките им най- вероятно са обработени с фотошоп. Бъдете разумни и не се поддавайте на евтини манипулации.

– Тялото ви е уникално и трябва да се научите да го обичате. Това не означава да не свалите излишните килограми.
– Докато сме на диета за отслабване, трябва да я спазваме с оптимизъм. Да вярваме в себе си!
– Никога не отслабвайте, за да имате перфектно тяло. Не се вманиачавайте по някакви измислени идеали за красота.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *