Наистина ли пълнолунието ни пречи на спим?

Засяга ли пълнолунието съня ни? При много хора, няколко дни, докато луната стане пълна, се случва да не могат да спят повече от 3- 4 часа през нощта, други пък направо будуват. При други, това се случва, когато луната вече е пълна.

palnolunie

Може би никога не сте свързвали пълнолунието с разстройство на съня, защото е само няколко дни в месеца. Други може би пък оправдават безсънието си с пълнолунието. Нека разгледаме какво казва науката по въпроса.

КАК ПЪЛНОЛУНИЕТО ЗАСЯГА СЪНЯ НИ

Има проведени различни изследвания: според едно от тях, когато е пълнолуние, спим с 20 минути по- малко. От друга страна, според същото изследване, фазата на дълбокия сън е по- интензивна и се удължава с половин час.

san- luna

При друго изследване, проведено сред 47 души между 18 и 30 години, групата, която спяла в стая без прозорци, така че лунната светлина да не прониква изобщо и да не влияе на спящия.

Най- изненадващо, оказало се, че пълнолунието наистина е доста сериозен проблем за съня. В този период мозъкът е по- чувствителен и по- лесно улавя шумовете. Според заключенията на изследването, се предполага, че е възможно човешкият биологичен часовник да е свързан директно с лунните фази. Нещо подобно на циркадния 24- ов ритъм.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *