Креатин – За или против?!

Креатин

Креатинът е най-популярният продукт за сила и постигане на обемни и красиви  мускули. Той е главната добавка, използвана от занимаващите се с културизъм и фитнес. Креатинът е сравнително добре познато вещество на широката публика и в спортните среди. Дълго време той погрешно се смяташе за допинг – недоразумение, срещу което са се борили много спортисти и специалисти.

Сред всички тези схващания, изследванията съобщават най-вече предимствата от приемането на креатин и по-малко или никак вторичните ефекти. Новите резултати показват, че креатинът изпълнява ролята на антиоксидант в мускулите.  Учените са давали креатин монохидрат, форма на креатина, под която той се приема като добавка към храната, на плъхове и са взели мускулни проби преди и след третирането на животните. Активността на антиоксидантните ензими, като супероксид дисмутаза 1 и 2, каталаза и глутатион пероксидаза е била също оценена. Биопсията показва, че добавката на креатин е намалила свободните радикали с 33 до 41 % при мускулите. Анализът на ензимите, обаче, не показва изменение в тяхната активност. За учените креатинът е този, който всъщност действа като антиоксидант като се бори директно със супероксидния радикал.  Следователно, това е още една полза, която може да бъде включена  в дългия списък на креатина, подобно на благоприятното му действие върху интелектуалните способности на вегетарианците, подобряване при артроза, стареенето и разбира се спортната активност.   Креатинът се съдържа в много храни.

Креатина пръв приятел на атлета

Основните хранителни източници на креатин са месото и рибата. Един килограм месо съдържа около 4 грама креатин. Но поемането на необходимите дози с храната не винаги е удобно, тъй като не всеки може да изяде 1кг месо на едно хранене. За да си ги набавите по този начин ще ви е доста трудно, тъй като ще трябва да поемате голямо количество храна, богата на белтъчини. Ето защо се стига до нуждата да поемате креатина във вид на препарат. Тук обаче е необходимо да се имат предвид някои особености при дейстието на креатина: приеман орално в по-високи от препоръчителното дози, креатинът би могъл да се окаже опасен за  дейността на бъбреците, черния дроб и сърцето.  Това обаче си остава в сфертата на предположенията, тъй като все още няма ясно установена връзка между високите дози и негативните ефекти. Бременните жени, както и тези, които кърмят трябва да избягват приемането на креатин, тъй като не са известни ефектите му върху организма през този период.  Не приемайте креатин, ако имате заболяване на бъбреците или диабет.  По време на приемане на креатин е необходимо да се пият минимум 2 l вода на ден.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/WDHDHOraRkY

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *