Съвети за здрави кости

Скелетът ни е изграден от 206 кости. Те могат да са дълги и дебели, като костите на мускулите, или много малки, като костите на кутрето или ушите. Някои трябва да носят теглото ни, други предпазват жизненоважни органи, като черепа. Здравето на скелета се определя от няколко различни фактора.

kosti-faktori

ЗАЩО КОСТИТЕ ТРЯБВА ДА СА ЗДРАВИ

Устойчивостта на костите намалява с годините и в резултат от слаба двигателна активност. Така се стига до състояния като остеопороза, известна като болестта на крехките кости. Колкото по- силни са костите ви, толкова по- малко възрастта ще влияе на скелетната ви система. Затова, трябва да се грижим за здравето на костите си, за да имаме резерв, когато започне да се губи част от плътността на костите заради възрастта.

ХРАНИТЕЛНИ ФАКТОРИ

Храненето е много важно за здравето на костите ни. Калцият е жизненоважен за тях, тъй като се съдържа в костите, също фосфорът и магнезият, които правят здрави и устойчиви външната обвивка на скелета. Ако в диетата ви липсват тези минерали или витамин Д, плътността на костите намалява. За да имаме здрави кости, трябва да ядем редовно млечни продукти, ядки, морски дарове, зърнени храни, както и да се напичаме достатъчно на слънце.

ХОРМОНАЛНИ ФАКТОРИ

Два са основните хормони за костите: естрогена и тестостерона. Производството им намалява с възрастта, но много фактори, като пушене, пиене, заседнал начин на живот, менопауза или андропауза водят до намаляването им. А това прави костите по- слаби. Хранете се с достатъчно витамини и минерали. Не пушете, нито пийте много. Поддържайте здравословно тегло. Движете се редовно. Излагайте се на слънце по 115- 30 минути на ден.

„СТАВИН- КОМПЛЕКС“ – КРАЙ НА БОЛКИТЕ В КОСТИТЕ И СТАВИТЕ! ВИЖ ТУК:

mlyako

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ТЕГЛОТО

Костите отговарят на напрежението, което им прилагаме. Ако редовно правите упражнения с тежести, също ходене, костите стават по- плътни. Ако искате да имате здрави кости, трябва да правите упражнения за сила.

ВЪЗРАСТ

Костите са най- силни между 20 и 30- годишна възраст. Преди този период, все още са в процес на развиване. След 35- годишна възраст костната маса и сила започва лека полека да намалява.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *