Има ли начин да се предпазите от остеопороза?

Отсеопорозата се нарежда на трето място по честота в световен мащаб, а според прогнозите до няколко години ще изпревари сегашните първенци в тъжното класиране: болестите на сърцето и рак. Сама по себе си представлява болестно състояние на скелета, при което костите стават силно уязвими. В много случаи причинява инвалидизация, а пациентите със сигурност изпитват цели купища страдания.

превенция на остеопороза

Как да се предпазим от остеопороза?

Лекари издават, че има няколко важни насоки, които могат да предпазят от развитието на тази болест. На първо място това са профилактиката и навременното откриване на симптомите, следвани от здравословно хранене и високи нива на двигателна активност.

„Модерният начин на живот, който определено е антиздравословен, принуждава много хора да стоят по цял ден затворени без да се показват на слънце. Това лишава тялото от набавяне на витамин D, който играе основна роля за състоянието на костната система. А всеки човек е хубаво да приема достатъчно от този витамин + калций, за да запази костите си здрави”, казват специалистите.

Други основни причинители на остеопороза за злоупотреба с кафе (и други съдържащи кофеин продукти), алкохол, тютюнопушене. Съчетани с пълната липса на двигателна активност, оказват невероятно отрицателно влияние върху костната система.

Противодействието е ясно – спрете цигарите и алкохола, намалете кафето, колите и енергийните напитки до тоталния минимум, започнете да тренирате. Заниманията с тежести са ключов фактор за превенция, тъй като увеличават мускулната сила, заздравяват костите и усилват двигателните способности.

Важно е физическите упражнения да започнат още през пубертета, защото тогава се оформя тялото на бъдещия възрастен индивид. Най – ефикасни са динамичните тренировки, съчетаващи в себе си кардио и анаеробни занятия. Силно препоръчителни са тичане, спортни игри на открито, плуване, фитнес, каране на колело.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *