Защо е важно да сме хидратирани

Хидратирането е важно във всеки сезон на годината, но трябва да сме особено стриктни през лятото. Можем да се обезводни бързо и преди да разберем, да имаме вече сериозни проблеми.

voda

През лятото се увеличава потенето и загубата на вода през кожата. Затова се изисква постоянен прием на течности, в зависимост от възрастта, пола и физическата активност. Това е особено важно, особено ако ще се печем на слънце или ще извършваме дейности, които изискват съсредоточаване като шофиране.

Преди, по време и след излагането на слънце трябва да приемаме течности: най- вече вода, също чай, кафе, изотонови напитки и натурални сокове. Алкохолът е напълно забранен. Препоръчителни са напитките с умерено количество кофеин и глюкоза, за да сме в кондиция, ако шофираме.

Препоръката за прием на течности от жени в добро здравословно състояние е около 2 литра дневно. Тук се включва и водата, която приемаме чрез зеленчуците и плодовете: не забравяйте, че и те са източник на вода. Те ни осигуряват около 20%- 30% от необходимата вода. За мъжете дневната доза е около 2,5 литра. Ако тренирате обаче, количеството може да стигне и до 3 литра.

voda-terapiya

През лятото децата, възрастни хора и бременните трябва много да внимават, тъй като при тях чувството на жажда е занижено.

Също така, избягвайте солената храна, тъй като тя повишава нуждите ни от вода.

ПОЛЗИ ОТ ХИДРАТИРАНЕТО

Гориво за мозъка. Правилната хидратация е важна за правилната работа на мозъка. Когато сме хидратирани, клетките на мозъка получават кислород.

Смазва мускулите, ставите и костите. Между 70% и 75% от мускулите са съставени от вода. Правилната хидратация е помага за работата на мускулите и натоварването.

Поддържа температурата на тялото. Водата действа като терморегулатор на температурата. Ако тялото много загрее, започва да губи вода чрез потене. Това е най- ефективният начин за предпазване от прегряване.

КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО НЕ СТЕ ХИДРАТИРАНИ ДОБРЕ?

Леката дехидратация, загуба на вода, която се отразява чрез намаляване на теглото с 1%- 2%, засяга способността за концентрация. Намаляването на повече от 2% от теглото ни чрез загуба на вода нарушава функции на мозъка и може да засегне краткосрочната памет.

Когато е настъпила дехидратация, започнете да пиете по 200 мл вода на всеки 15- 20 минути.

Според някои специалисти, дори леката дехидратация, води до развиване на симптоми като преумора, липса на внимание, когнитивни проблеми или намаляване на паметта.

Също така, може да причини още главоболие, виене на свят, слабост, сънливост.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *