Дворецът Белведере – изящество и красота

Дворецът Белведере

  Белведере е един от най-красивите дворци във Виена. Бароковият ансамбъл се състои от две сгради, наречени Долен и Горен Белведере. Те са разположени сред красив парк.

Резиденциите са построени в началото на XVIII век и досега са съхранени почти без промяна. Изградени са по поръчка на великия пълководец принц Евгений Савойски, главнокомандващ на австрийската армия по време на войната срещу Турция. Уморен от бойните походи, той искал да прекара остатъка от живота си в изискан дворец.

В края на XVII век купил земята на хълма край тогавашните покрайнини на Виена. За архитект принцът избрал Йохан Лукас фон Хилдебранд. Роден в Генуа, той се образовал в Рим. Служил дълго време като главен военен инженер в армията, предвождана от Евгений Савойски. Преди Белведере проектирал само катедрали.

Дворецът има красив парк

След това довършил резиденцията на Хабсбургите – двореца Шьонбрун. Характерни за стила му са комбинациите от прави линии и симетричните фасади с богата декоративна украса. В този дух е построен и Белведере.

Принц Евгений Савойски искал сградата да излъчва величието на Австрия и собствената му военна слава. Архитектът се справил блестящо, като съчетал парадното аристократично величие с простотата, присъща на обикновения войник.

Горният Белведере е представително здание, а Долният бил лятната резиденция на принца. На пръв поглед двете дворцови сгради са много различни една от друга, но те са в пълна хармония помежду си и с парка край тях. Алеите в парка и до днес са украсени с окастрени храсти, а короните на дърветата са така оформени, че не скриват ни най-малко прекрасната гледка към фонтаните, белите стълби, елегантните вази и статуите в парка.

Стълбите са с богата украса

Белведере е използван от Евгений Савойски като резиденция повече от 10 години.

След смъртта му неговите наследници го продават на императорското семейство.

В Горния Белведере е живял престолонаследникът Франц Фердинанд, убит в Сараево от сръбския националист Гаврило Принцип. Друг известен обитател на сграда в рамките на дворцовия комплекс е и австрийският композитор Антон Брюкнер.

Днес Белведере е отворен за туристите. В Долния дворец е разположена колекцията на Австрийския бароков музей, включваща живопис и скулптура от XVII-XVIII век. В Оранжерията на двореца е експозицията на средновековно изкуство, включваща произведения от XII до XVI век.

В Долния дворец сред най-известните експонати е двуметровата мраморна скулптура „Апотеоз на принц Евгений„, изложена в залата на огледалата. Горният дворец е галерия, приютила шедьоври от XIX и XX век. Тук е най-богатата колекция от платна на Густав Климт, сред които и популярната „Целувка“, а също и картини на Оскар Кокошка и Егон Шиле. Докато разглеждат живописните шедьоври, туристите се наслаждават на великолепната гледка към парка, която се открива от огромните прозорци.

 

Туристическа атракция

Белведере привлича туристи от цял свят през цялата година. Горният дворец е отворен всеки ден от 10 до 18 часа.

Долният дворец и оранжериите също работят всеки ден по същото време, с изключение на сряда. В този ден музеят е отворен от 10 до 21 часа.

 

легендарната картина "Целувката"на австрийския художник Густав Климт

Сецесион край Дунав

През 1897 г. Густав Климт събира край себе си група художници, отхвърлили догмите на академизма и работещи в стила модерн. Виена още по това време има репутацията на една от столиците на съвременното изкуство.

Климт и неговите последователи създават движение, известно като Виенски сецесион. Творбите им се излагат на Виенския пленер на изкуствата и занаятите и в различни галерии.

 

Меча на Хабсбургите

Франсоа-Йожен, принц на Савоя-Каринян, известен като Евгений Савойски, е роден в Париж. Майка му, Олимпия Манчини, е племенница на кардинал Мазарини. Не го приемат в редиците на френската армия и се насочва към Австрия, която воюва с Османската империя. На 29 години става фелдмаршал. Евгений Савойски разбива турците и е наречен Меча на Хабсбургите. Известен е като меценат, ценител на изкуството и човек с изключително тънко чувство за хумор.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Дворецът Белведере – изящество и красота"

 1. plenty of fish   31.07.2019 at 15:28

  I know this if off topic but I’m looking into
  starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web smart so I’m not 100% positive.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Cheers

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *