Празници: Спасете вашата диета

Празниците са страшно време за хората на диета, но въпреки това има начини да останете в играта. Ето как може не само да задържите контрола в собствените си ръце, но и дори да продължите успешно борбата за здравословно отслабване.

коледно парти

Стратегии за празничното парти

Внимавайте с напитките

Да, алкохолните напитки и коктейли са сред основните виновници за затлъстяване по време на дългите коледни празници. Те са висококалорични, предизвикват тежък махмурлук и дехидратация, след препиване е невъзможно да се тренира, натрупват токсини, забавят метаболизма.

„Също така алкохолът завишава секрецията на киселини в стомаха и дразни лигавицата. Всички много добре знаем как се чувства човек след една подобна тежка вечер. Все пак може да облекчите мъките си като изядете една препечена филийка с мед, изпиете кофичка кисело мляко или чаша от добрия зелев сок. Избягвайте мазните, пържени храни и колбасите, защото те само ще претоварят допълнително и без това раздразнената храносмилателна система. Пийте и много вода”, съветва д-р Петър Иванов от диетичния център към УМБАЛ – София.

Надхитрете калориите

Никой не отрича, че вие също сте живи хора, имащи нужда от малко „разпускане”. За да надхитрите калориите направете следното по време на празниците. Когато започнете да се черпите, избягвайте висококалоричните напитки. Вместо да се наливате с бира и пържени картофи например, консумирайте водка, разредена с газирана или минерална вода (в тях няма захар). Помнете правилото, че колкото по – тъмно (концентрирано) е питието ви, толкова по – зле ще се чувствате на следващия ден. Основното е да избягвате напитките с високо съдържание на захар, както и мазните ястия с майонеза, сладкиши и прочие.

Не се лишавайте от нищо

Да стоите като наказани на празничната маса и да гледате как другите разкъсват пържолите, съвсем не е умна идея. Защото лишението просто ще ви накара да преядете зверски, вместо да се храните правилно. Опитайте си от всичко, но в разумни граници. Все пак яжте повече неща с високо съдържание на вода като краставици, целина, плодове.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *