Жените на Владимир Висоцки – 3 част

Висоцки и Оксана Афанасиевна, последната му любов

  Оксана е последната любов на Висоцки.

 Казват, че Висоцки ужасно е съжалявал, че заради Марина Влади не може да се ожени за Оксана Афанасиевна. Последната дама в сърцето на барда пази много години мълчание. Днес е женена за известен актьор, шоумен и водещ – Леонид Ярмолник.

 Когато се срещат с Володя, тя е на 18, той — на 40. Засичат се в „Таганка”. Известният мъж бързо я пре­ценява – красива, стилна в минипола. Иска й теле­фона и я кани на среща. Докато тя мисли, приятелките й я навиват: „Да не си луда? Няма жена, която не би искала да е на твое място!“ Двамата се срещат, а на следващия ден Оксана разтрогва годежа си със своя, оказал се вече бивш любим. Съдбата подарява на Оксана и Влади­мир 2 години.

 И досега тя се прекланя пред „гениал­ния човек“. През това време той сни­ма „Мястото на срещата не се про­меня“ и „Малки трагедии“. Записва като луд, иска да режисира „Зеленият фургон“. Но не му разрешават. И през цялото време се гони със смъртта. Владимир Семьонович все се кани да уреди развода си с Марина и да се ожени за Оксана. В края на декември 1979 г. Марина пристига в Москва да пре­карат заедно Нова година. Историята мълчи какво е станало. От първата минута заедно Володя и Ксюша имат усещането за огромна близост. Когато Висоцки идва на себе си след клиничната смърт, още в несвяст й казва: „Обичам те!“ Влюбеният мъж купува и брачни халки. Като не могат да се оженят по гражданските закони, могат да се венчаят. Нами­рат дори свещеник. Не е писано…

 Прави му огромно удоволствие да й носи от чужбина скъпи подаръци. Тоалетите на „Диор“ и „Шанел“ в де­фицитна Москва веднага правят впе­чатление. Приятелките й завиждат: А, това е Океана, която има 18 чифта обувки!

 Когато Висоцки умира, Оксана си тръгва от квартирата, без да вземе абсолютно нищо. Тя е с него в послед­ната му нощ. Той пие с компания до 2 часа. Приятелите си отиват, а Ксю­ша остава с борещия се за глътка въз­дух смъртник.

Лариса Лужина

  Годината, в която умира Володя, е най-страшната за Оксана. Принуждават я да излезе в дългосрочен отпуск от института, в който работи. Тя иска да напусне страната, КГБ се опитва да я вербува. Изхвърлят я от живота.

 Днес е театрален художник. Две години след смъртта на любимия се жени за Леонид Ярмолник. Но Висоцки си остава за нея „до­брият ангел“.

 

Донжуанският списък на Висоцки.

 ЛИОНЕЛА ПИРЬОВА

 Дълго време не се знаеше, че Влади­мир   и   актрисата Лионела Пирьова са били любовници. Все пак по това време тя е съпруга на големия режисьор Иван Пирьов. И една от най-шармантните дами в артистичното общество. След това обаче една от най-атрактив­ните кино дами се жени за легендата Олег Стриженов, от когото има две дъщери. Междувременно е била два пъти екранна възлюблена на Висоцки.

 КЛАРА РУМЯНОВА

 Познаваме я най вече като гласа на Заяц от „Ну, погоди!“. Тайният ро­ман на Висоцки и актрисата Клара Румянова съвсем случайно излиза на бял свят. Веднъж в пристъп на откро­веност тя признава, че актьорската й кариера е била възпирана от Иван Пирьов. „Едва отхвърлях неговите набези. Той обаче реши да ми отмъсти,  като ми „прекъсне кислорода“. Съвсем противоположни чувства у мен остави Володя. Той ме ухажваше деликатно, закачливо и меко.“ Сценич­ните работници от филма „Как цар Петър I жени своя арап“ твърдят, че Висоцки е ухажвал много настойчиво Румянова. По­дарявал й цве­тя, четял   й свои стихове. Клара пък се държала  висо­комерно.    Не­прекъснато му натяквала, че много пие. Актьорът    й хвърлял прах в очите: „Като се оженим, ще спра да пия!“ Владимир Семьонович знае как да сваля жените, но когато става ясна връзката му с Марина Влади, отношенията с Клара охладняват.

 ИРИНА ПЕЧЕРНИКОВА

Ирина Печерникова

  Една от дамите, която особено на­стойчиво се домогва до кумира на всички жени, е Ирина Печерникова. Филмът „Да доживеем до понеделник“ с Вячеслав Тихонов я прави звезда. Ко­гато почувствала, че отношенията им прерастват в нещо по-голямо, тя веднага атакува Владимир. Въпросът е „Обичаш ли Влади?“ И след като полу­чава положителен отговор, престава да изкушава съдбата и къса с него. Ви­соцки страхотно се обижда, защото не е свикнал да му се отказва. Доста по-късно съдбите им отново се пре­плитат на снимките на „Приказка за това как цар Петър ожени своя арап“. Там на бившите любовници им се на­лага да изиграят любовна сцена.

 ИРИНА МАЗУРКЕВИЧ

 Приписват много нежни отношения на Висоцки с младата актриса Ирина Мазуркевич. Певецът я ухажва с дрехи и парфюми, които носи от чужбина. Наивното момиче не се отнася с него като идол, което доста го озадачава.

 Той доста присърце се грижи за карие­рата й. След това Мазуркевич се жени за Анатолий Равикович, с когото иг­раят заедно в „Карлсон, който живее на покрива“. На първата им среща тя идва със зелена блуза и обявява: Пода­рък ми е от Владимир Висоцки!

 МАНЕКЕНКАТА ГАЛЯ

Клара Румянова

  Приятели на Висоцки си спомнят и за друга негова мимолетна връзка – с омъжената манекенка Галя. Срещата на красавицата с барда преобръща живота й. Те се виждат тайно от мъжа й, тя дори пътува инкогнито до Талин, за да е в обятията на Вова. Обяснява му се в любов и зарязва мъжа си. През това време Висоцки свързва съдбата си с френската кинозвезда, което на­нася съкрушителен удар на Галя. Тя изпада в депресия. Един ден поетът признава пред приятел: „Нищо не съм чул за Галя, момичето сигурно не е до­бре. Съсипах й живота.“ Той така и не вижда повече Галя.

 ЛАРИСА ЛУЖИНА

 Известната актриса май е единстве­ната, която не се поддава на чара на Висоцки. „Познавах Володя и по-рано, но на снимките на „Вертикал“ се сближихме. Пет месеца живяхме в планина­та на палатки. Привличах го неудържимо. Той написа за мен песента „Она была в Париже“. По това време с фил­ма „На семи ветрах“ обикалях света, бях и в Париж. След като го заснехме, поддържахме отношения още година две, докато той не се ожени за Мари­на Влади. Много му се разсърдих заради Таня Иваненко, с която той имаше истински голяма любов. С Таня и сега сме приятелки“.

 

Володя сменя и театрите като жените

 На Висоцки не му върви с театрите. А може би на театрите не им е до Володя. Зарязва театър „Пушкин“, „Театр миниатюр“, дори „Современник“. В трудовата му книжка се появява: „За системно нарушаване на трудовата дисциплина…“ Не му дават роли. Непрекъснато го уволняват. Но той си има добра фея – велика жена и голяма актриса – Фаина Раневская. Двамата се обожават. Тя го води за ръка. Като момченце. Защото чувства необикновения му талант.

 В „Таганка“ постъпва през 1964-а и това е велико щастие. Най-накрая е намерил себе си, режисьора си, своя театрален дом. Володя играе много и пее почти във всички спектакли. Публи­ката вече ходи „на Висоцки“. Неговият връх е Брехтовият Галилей.

 ПРОДЪЛЖЕНИЕ – КЪМ ВТОРА (1) ЧАСТ

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *