Срамота! Не платили хонорара на изпълнителите от паметния концерт в чест на Йосиф Цанков

Йосиф Цанков

  Певци още чакат парите си за участие в концерта в памет на Йосиф Цанков през април. Едва ли е нужно за читателите на тези страници да се припомня кой е той и защо неговата 100-годишнина бе истинско събитие за културните среди. Участниците в авторския му концерт засега пият по една студена вода въпреки вложените усилия. Сред тях са Илия Ангелов, Маргарита Хранова, Йорданка Христова, Ивелина Балчева, Теди Кацарова, Тодор Върбанов и др.

„Кога ще си получим парите?“, директно написа във Фейсбук Илия Ангелов.

Естествено гневът на някои от участниците за неизплатените половин година хонорари  е насочен към организатора на проявата. Това е частният продуцент Ваньо Петров, който заедно със съпругата си, поп певицата Надя Ботева, се заемат с проекта.

Те правят възпоменателен концерт и през 2002 г. за 90-годишнината, на който пее Йосиф Кобзон. Възраждането на творчеството на великия Йожи е мисията на техните обществени изяви от десетилетие насам.

Участниците в спектакъла в НДК пиха по една студена вода за неизплатени хонорари

За 100-годишнината, която се навършва през 2011 г., инициативният комитет предвижда издаване на юбилеен диск, пощенска марка, книга, концерт. Голямата тръпка от събитието ги вледенява и парализира от липсата на каквото и да е съдействие от държавата. Те пишат писмо след писмо до държавни инстанции.

Единствено Министерство на културата финансира издаването на книгата с автор Валерия Велева, с което обаче се изчерпва ефективната помощ от патронажа на Вежди Рашидов.

Зала 1 на НДК, където се провежда концертът 100% на живо, се оказва негостоприемна за събитието

Предишният й директор Христо Друмев е дал думата си тя да бъде отпусната безвъзмездно като проява от национален характер. След изгонването му замисълът пропада. Новото ръководство, пряко подчинено на Симеон Дянков, не проявява сантимент към песни като „Море на младостта“, „Песен моя, обич моя“, „Когато луната изплува“, „Облаци бездомни“ и т.н. Концертът се провежда, но продуцентите са задължени да платят наема на общо основание.

Приходите обаче са по-малко от разходите, затова организаторите са на червено. Самите те нямат страничен бизнес от който да прелеят средства в инициативата, не се намират и меценати, освен шепа медийни партньори със скромни възможности. Така се оказва, че изпълнителите, които са пели, няма да могат да получат хонорарите си!

Организаторите Ваньо Петров и Надя Ботева предоставиха официални документи, в които се вижда, че държавата проявява нехайство за един от най-големите ни музикални гении на XX век. Официално писмо от президента Росен Плевнелиев само ги потупва по рамото, но отказва да се ангажира даже с патронаж. Оказва се, че от президентството пращат подобни писма с лицемерна доброжелателност почти на всяко предложение, допълват други лица от областта на културата.

Кметството на София приема поканата за патронаж, отправена на Йорданка Фандъкова. Оттам нататък обаче комуникацията между подчинените й и организаторите се скъсва по неясни причини. Неколкократни опити събитието да бъде вмъкнато в културните програми на общината пропада, тъй като докладът не достига до Фандъкова.

„Омерзени сме Държавата прояви абсолютно нехайство за честването на 100-годишнината на един велик българин. Нали НДК се води все още Национален дворец на културата? Не е ли редно тогава да допуска с приоритет без заплащане на наем концерти в памет на великите ни творци“, питат Ваньо Петров и Надя Ботева.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *