Фандъкова незаконно закри училище в центъра на София

Йорданка Фандъкова

  Йорданка Фандъкова закри тихомълком едно от най-старите общински училища в столицата. 13-о СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ бе затворено със заповед на зам.-кмета на общината Тодор Чобанов, но Фандъкова е поставила под специално наблюдение ресор „Образование“. Училището се намира до Женския пазар, който предстои да се ремонтира. Така сградата му ще стане апетитна хапка за бизнес интересите на ГЕРБ.

Закриването на цяло школо е абсолютно незаконно без санкцията на Общинския съвет. Чобанов обаче нарежда с писмо до началника на Столичния инспекторат по образование – Ваня Кастрева, да пренасочи учениците от „Св. св. Кирил и Методий“ в други училища. Управляващите запазиха на поста й шефката на най-голямата местна структура в страната срещу нейното пълно послушание. Затова сега тя безропотно изпълни нареждането на герберския заместник-кмет. В момента останалите в учебното заведение служители събират документация, съхранявана от 1878 г. насам.

Зам.-кметът по образование и култура на Столичната община Тодор Чобанов

Екзекуцията на Чобанов обаче е подготвена от верния на ГЕРБ директор Роман Братоев. Започнал стажа си като човек от неправителствени opганизации в цялата страна, той станал земеделец, а после и кандидат за кмет на с. Владая от движение „Напред“. След това бързо се преориентирал към управляващата партия. Завършил „специална педагогика“ във Великотърновския университет, той е назначен на този пост през ноември миналата година след дълги дебати за съдбата на училището.

Тогава се поставя въпросът, че в „Св. св. Кирил и Методий“ има само 51 ученици. Някои общински съветници предлагат то направо да се затвори. В него учели само ромски деца, които нищо не знаели. Ползвали го като социална кухня и друсали гьобеци. Кметът Фандъкова и шефката от образователната комисия Малина Едрева обаче изразили предпазливост. Създадена била специална група, която да прецени как да го запази. Решили и да отпуснат бюджет на Братоев. Той не направил нищо, каквато е европейската практика. Възползвал се обаче от проекти на Центъра за образователна интеграция на етнически малцинства и за ремонти с пари на общината. Не издържал конкурса за директор на училището. В самото навечерие на новата учебна година хлопнал вратите и дим да го няма. Контрагентите по проектните му останали с пръст в уста.

Шефката на Столичния инспекторат и тук се притекла на помощ . Назначила „терминатора“ за директор на 141-во училище „Народни Будители“ в ж.к. „Надежда“.

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Фандъкова незаконно закри училище в центъра на София"

  1. Роман Братоев   13.11.2012 at 22:58

    Здравейте, които и да сте.
    Радвам се, че сте си направили труда да се поровите из интернет, за да ме проучите. Ако ми се бяхте обадили, щях да ви кажа истината от първа ръка. Имате малки неточности в материала си, за да не кажа, че са неистини. Ако желаете да сте обективни с читателите си и искате да отразите ИСТИНАТА, САМО ИСТИНАТА И ЦЯЛАТА ИСТИНА, може да се свържете с мен на телефон 0884801443.
    Убеден съм, че професионалистът се уповава на реалите факти, а не на художествената измислица. Тя е предмет на друг жанр. Очаквам да се свържете с мен – „Терминатора“. С уважение,
    Роман Братоев

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *