4 стъпки за по – добър фитнес план

Нова година с нов контролен лист

Изграждането на красиво тяло и ефектна коремна преса изисква много старание, което често продължава с години. Ако си мислите, че още с влизането в салона ще станете като Арнолд в разцвета на силите му жестоко грешите и немедленно трябва да оставите тази идея някъде назад. Прогресът изисква движение, във всеки аспект. Така че можете съвсем спокойно да започнете новата година с нов фитнес план, който ще внесе огромна доза разнообразие във вашия спортен живот. Ето как да го направите.

план за фитнес

Задайте си умни цели

Конкретни, измерими, постижими, актуални и обвързани със срокове. Тук започва трънливия път на славата, който ще ви изведе към успеха. Не се самозалъгвайте с празни надежди, не изграждайте въздушни кули, защото така много бързо ще се сринете. Нека целите да бъдат уместни, например „да добавя 4 килограма мускулна маса за 2 месеца” или „да смъкна 6 кила мазнини за 3 месеца”. Ако си мислите „абе, трябва да отслабна” не е добре, защото това звучи твърде общо и не ви позволява да се фокусирате.

Качествен план за действие

Воденето на дневник е добра идея. На първите страници определете какви ще бъдат вашите тренировки и диети, а след това спазвайте написаното. След като се върнете от фитнес напишете всяко едно упражнение, дори движение, което извършихте. Не пропускайте да запишете и какво ядохте през деня. Това нещо ще ви държи отговорни и ако не видите напредък в огледалото, цифрите лесно ще покажат къде грешите.

Консултирайте се със специалист

Твърде много хора си мислят, че промяната настъпва лесно и нямат нужда от консултация с експерт (това е особено характерно за нас, българите). Мнозина зациклят още в началото, вместо да свалят започват да трупат нови килограми, а мускулите сякаш стават по – малки вместо да растат. Препоръчваме първо да се уверите, че сте здрави – направете си пълно медицинско изследване, а след това потърсете фитнес специалист и заедно обсъдете вашите планове. Не се притеснявайте за цената, това не е толкова скъпо, а всяка евентуална грешка ще ви струва повече.

Честна оценка на постиженията

Вярната самооценка е едно от най – трудните неща. Ако от дълго време се потите здраво в залата за фитнес, спазвате диети и въпреки това промяната не настъпва, значи е време да промените вашия план. Прогресът изисква да си честен спрямо себе си. Затова без да се страхувате вземете лист и химикалка, след което напишете черно на бяло: колко тежахте като започнахте и колко тежите сега; каква беше обиколката на талията преди и сега. Един поглед ще бъде напълно достатъчен, за да разберете дали вървите по правия път или просто газите из калта.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *