Виж кои храни ни предпазват от стрес

  Тези, на които в наши дни работата не е нервна, са единици. Живеят си като в санаториум. А останалите, които се връщат разбити от стрес по домовете си, какво да правят? Те и бездруго се разтоварват от стреса като крещят на близките си или тъпо засядат пред телевизора и не отговарят на въпроси. Това не е решение! Първо трябва да погледнат какво слагат на трапезата си. И ако подберат точните храни, ще си спестят някое и друго спречкване с най-милите си хора!

Източната медицина още от древността е познавала стреса, макар да го е наричала с други имена! И е казала какво да ядем при изтощителни тревоги! Преведени на езика на съвременната диетология древните съвети звучат така:

Пилешко и чесън

Телешко и пилешко месо гонят нервния срив.

Белтъците от месото – но не от всяко – са важни не само за обновяване на клетките, но и за производството на важни хормони. Сред тях е и „хормонът на радостта“ серотонин, който действа успокояващо на преуморения от тревоги мозък. Телешкото месо е важен източник на белтъци, от които мозъкът си произвежда серотонин, за да се пази от сривове. А пилешкото месо, освен като основа за произвеждане на серотонин, е източник и на витамини от групата В. От тях витамин РР поддържа мозъка, който при стрес е изложен на тежко изпитание!

Зелето и чесънът ни пазят от инсулт. Зелето – зелено, червено, брюкселско или броколи – е могъщ източник на витамин С. Той подобрява кръвоснабдяването на мозъка и укрепва капилярите му. А това е особено важно при тежкото напрежение от стреса, при което налягането в съдовете се повишава. Големият брой инсулти в средната възраст идват от постоянните тревоги в работата. Зелето пази от инсулт при тревогите! Същият ефект, но чрез друг физиологичен механизъм, носи чесънът. Ако сте на нервна работа рискът да развиете хипертония нараства три пъти. Чесънът, особено – пресният – съдържа сярното съединение алицин. То понижава кръвното налягане. Това силно миришещо лекарство, освен че воюва с хипертонията, стабилизира и сърдечната дейност.

Растителни масла

Растителни масла защитават мозъка от остаряване.

Всеки ден у човек на средна възраст умират около 100 000 до 300 000 неврони. Това означава постепенна загуба на кратковременна памет, забавяне на асоциациите, дори – промяна в характера. При постоянен стрес и тревоги броят на умиращите неврони нараства почти двойно!

Мозъкът ни остарява неудържимо! А вещества, които да унищожават отровите на стреса има в някои растителни мазнини – зехтина, царевичното и рапичното масла. Но ако не са минали през огън, а сме си ги сервирали в салата или подправки! Зехтинът на трапезата е отличен борец с отровите, които са връхлетели мозъка ни след поредния житейски скандал!

Диетолозите могат да изредят и други храни, които да гонят стреса, но доста от тях не са за времена на криза! Затова – прочетете още веднъж тези съвети и ги използвайте!

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *