9 тактики срещу безсъние

Ако имате проблеми със съня, опитайте тези съвети

безсъние

Не се натискайте да заспите

Колкото повече мислите, че трябва да заспите, толкова повече се изнервяте и … разсънвате. Стресът е един от основните фактори – причинители на безсъние и може да ви докара няколко поредни нощи на крак. Вместо да се въртите и самоизмъчвате, станете и се пораходете или просто си пуснете някой не много интересен филм. Скучните стари ленти са чудесно средство за приспиване.

Научете се да лягате по едно и също време

Редовността е най – добрият приятел на съня. Опитайте да въведете строга дисциплина за лягане и събуждане по едно и също време, дори и в почивните дни. Когато дресирате тялото си, то само ще знае кога да се подготви за спане.

Проверете се за сънна апнея

Хъркането е често срещано при мъже, жени и деца, обикновено е безвредно. Понякога обаче може да бъде симптом за разстройство на съня, което се нарича сънна апнея (краткотрайно спиране на дишането). За всеки случай отидете на лекар и потърсете съвет.

Вана преди лягане

Понякога човек не може да заспи просто, защото му е студено. Въпреки че сте се увили с 34 одеяла нещо пак не ви е добре и съвсем не се чувствате комфортно. В този момент ефектът от топлата вана или душ е неповторим, стига бързо да се избършете и легнете, докато сте още затоплени.

Блокирайте светлината

Дори и мъничко светлина може да разстрои съня ви. Така че не забравяйте да изключите всички източници на светлина (телевизор, лампи, компютър, телефони), да спуснете щорите и ако трябва да си сложите превръзка на очите.

Фитнес

Редовните упражнения подобряват съня, но всъщност само когато са проведени в точното време. Тренировката преди лягане не е препоръчителна, защото тонизира сърцето, а психиката и тялото се подготвят за действие, а не за покой. Обичайно са необходими 3-4 часа, за да отмине тонус – ефекта. Така че, тренирайте най – късно 4 часа преди сън.

Избягвайте тежките храни и алкохола

Консумирането на тежки храни и алкохол преди да си легнете може да предизвика не само стомашно разстройство, но и безсъние. Най – малкото заради честите преходи до тоалетната, съпровождащи например изпиването на 2 литра бира.

Ъпгрейд на възглавницата

Купете си нова възглавница, по – удобна и комфортна от старата. Имайте предвид, че различните места за спане се нуждаят от различни калъфки.

Секс преди сън

Да, това почти винаги помага да заспите по – бързо. Дължи се на добрите ендорфини – хормоните на щастието, които се освобождават от мозъка и облекчават стреса след акта. 99% гарантиран успех.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *