Микронутриентите, които правят косата силна

kosopad-anemiya

Храненето може да е причина за косопад. То е важно за пълноценното хранене.

Здравата коса не е само козметичен проблем: трябва да получава хранителни вещества, за да расте здрава и силна, дали чрез хранене или чрез специални продукти.

За да е подходящо и пълноценно храненето, трябва да има баланс от електролити: витамини, минерали и електролити. Сред тях са цинкът и хромът, които участват в различни биохимични процеси в организма.

Дефицитът на цинк в диетата може да се появи при нискокалорична диета, дефицит при чревното усвояване, прекомерен прием на алкохолни напитки или прием на лекарства, като диуретиците. Когато нивата на цинк в кръвта са по- малки от нормалните, те могат да са причина за суха и чуплива коса, което ускорява ранния косопад.

„ЕФЕКТ- 2“ – ЛОСИОНЪТ СРЕЩУ ОПЛЕШИВЯВАНЕ И КОСОПАД! ВИЖ ТУК:

kosopad-prichini

Дефицитът на хром в диетата може да предизвика разстройство в метаболизма на въглехидратите и мазнините, като промени нивата на глюкоза и холестерол в кръвта. Тези хора могат да имат дифузен косопад и високи нива на захарта в кръвта, като болните от диабет.

Биотинът и фолиевата киселина са необходими за метаболизма на тъканите, които се делят бързо, като в случая с косата, ноктите и кожата. За хората, които се хранят здравословно, дефицитът на биотин рядко се среща. Освен че го усвояват от храната, биотинът се произвежда от чревни бактерии. Съдържа се в яйцата, черния дроб и пълнозърнестите храни.

Фолиевата киселина, освен че участва в деленето на клетките на епидермиса и космения фоликул, участва в образуването на левкоцитите и електроцитите, в синтеза на невротрансмитерите. Съдържа се в зеленолистните зеленчуци, бобовите култури и плодовете.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *