Токсична ли е захарта?

Един от най – важните въпроси на съвременната диетология е до каква степен захарта е токсична. Група учени от Калифорния изчислиха, че средното консумирано количество от един човек за една година, се равнява на ужасяващата цифра от 50 килограма или 22 чаени лъжички на ден!

захар и здраве

Експертите установиха още, че това огромно претоварване се дължи най – вече на консумацията на така наречените „скрити захари”, които се приемат по различен начин и тровят безмилостно човешкото тяло. Основно те идват от газираните напитки, сладкарските изделия и полуфабрикатите.

Захарта предизвиква затлъстяване

Консумацията на добавени захари кара черния дроб да складира много повече мазнини отколкото му се иска на самия него, търсейки начини да ги залепи по всяко възможно (понякога странно) място. С течение на времето високото съдържание на фруктоза в организма може да доведе до сериозни увреждания.

Страшното следствие – диабет и инфаркт

Ново проучване установи, че ако всеки ден човек поглъща по 150 допълнителни калории от захар, угрозата от диабет се увеличава с 11%. Благодарение на захарта, сърдечно – съдовите заболявания и диабета са неразривно свързани, тъй като болест на сърцето и инсулт са една от първите причини за високата смъртност сред пациентите с диабет тип 2 (65%).

Не забравяй за високото кръвно

Поетата добавена захар предизвиква излишък на инсулин в кръвта, което влияе върху кръвоносната система и по – специално върху артериите. Честите завишени нива на инсулин увреждат кръвоносните съдове, което води до напрежение в артериалните стени и високо кръвно, последвани от инфаркт.

Захарта е виновна и за холестерола

Според изследване на Американската медицинска асоциация, връзката между захарта и холестерола е повече от опасна. При завишена консумация се обострят симптомите на диабет и сърдечни заболявания. Тоест, претоварването със захар предизвиква черния дроб да отделя по – лош холестерол и води до невъзможност на организма да се прочиства.

Няколко съвети за добро здраве:

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *