Как да облекчим симптомите на артрита

Артритът е дегенеративно заболяване на ставите, което предизвиква износване на хрущяла. Може да причини функционална неспособност, въпреки че са доста редки случаите, когато се стига до инвалидност. Обикновено засяга основно хрущяла, тъй като той атрофира и засяга ръцете, коленете, ханша и гръбначния стълб.

artrit-pomosht

Кой страда от артрит и кои са симптомите?

Противно на общото схващане, артритът не е болест, типична за възрастните хора, всеки може да го развие, независимо от възрастта. Разбира се, рискът се повишава с годините, среща се по- често при жените или при хора с генетична предразположеност.

Един от най- страшните симптоми е болката. Първоначално се появява при резки движения или при усилия, свързани със ставите. Тази болка обикновено се облекчава с почивка, но с напредването на артрита, става все по- интензивна и по- честа. Пациентът с артрит обикновено не може да се движи нормално и се стига до прогресивна деформация в засегнатата става.

„СТАВИН КОМПЛЕКС“ – КРАЙ НА БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ И КОСТИТЕ! ВИЖ ТУК:

КАК ДА СПРЕМ БОЛКАТА ОТ ДОМА СИ?

Поддържане на балансирано тегло

Затлъстяването е една от причините за болестта и потиква по- бързия прогрес. Ако имате наднормено тегло и артрит едновременно, трябва да намалите теглото си. Не е необходима някаква строга диета, просто ограничавайте калориите.

Терапия с топло и студено

Обикновено топлината е по- ефективна при симптомите на артрит, въпреки че понякога и студеното е полезно. Използвайте плик или кърпи, натопени с топла вода, и ги нанесете на мястото, където ви боли. Тази терапия облекчава болката и отпуска мускулатурата. Ако ставата е възпалена, използвайте студен компрес

artrit

Лекарства

Изписват се от лекар специалист.

Упражнения

Може да ви се струва страшно, ако имате това заболяване, но упражненията облекчават симптомите на болестта. Препоръчва се и почивката. Но ако сте напълно неподвижни, ще станете зависими от околните. Затова правете леки упражнения като ходене, каране на колело, плуване и пр.

Почивка

Когато болката е много силна, трябва да почивате. По време на ежедневните си задължения, също е препоръчително да отделяте време за малки почивки.

Обувки

Ако страдате от артрит на коленете, ханша или кръста, трябва да носите обувки с дебела подметка, която да поема силата при стъпване. Не носете обувки с висок ток

Масажи

За да облекчите болката от артрита, правете леки масажи в засегнатите зони, но без да натискате. За масажа е препоръчително да използвате: масло от джинджифил, масло от розмарин, масло от евкалипт, масло от арника.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *