Храни богати на антиоксиданти и витамини за здраве през зимата

Победете зимата като ядете храни, богати на антиоксиданти и витамини

зима1

Зимата винаги е изпитания за организма и здравето ни. Промените в температурите причиняват по- голям разход на енергия. Имунната система става мишена за различни инфекции.

За да подсилим тялото си през студения сезон, трябва да прибавим към менюто си храни, богати на витамини и антиоксиданти. Приема на храни, богати на антикосиданти (плодове и зеленчуци), пребиотици (чесън, лук и артишок) и пробиотици (кисело мляко и други ферментирали храни) служат като защита, за да работи имунната ни система правилно и да ни предпазва от инфекции.

Цитрусовите плодове са сред героите на сезона. Портокали, мандарини, грейпфрут – все богати на витамин С, са особено полезни през есенно- зимния сезон.

Можем да разберем на какви вещества е богато дадено растение, като съдим от цвета му. През есента топлите цветове като оранжево, червено и жълто, показват, че са богати на каротеноиди, които се превръщат във витамин А от тялото, който е силен антиоксидант.

Тиквите, морковите и чушките, например, са богати на тези вещества. На пазара можем да открием много зимапродукти, които съдържат полезни съставки:

Лешници – фибра, протеини, полезни мазнини, витамин Е и фолиева киселина, калций, магнезий и калий.

Орехи – фибра, омега- 3 и витамини от група В
Грозде – полифеноли, захари и фибра.

Портокали – витамин С и фибра

Тиква – богата та бетакаротен (от който се образува витамин А), фибра и други антиксиданти

На базата на тези плодове и зеленчуци може да се направят здравословни и балансирани менюта, които ще ви доставят витамини и антиоксиданти, необходими за зимата.

Не забравяйте за изяждате 2 плода на ден и един портокалов сок.

Защо е полезен витамин С. ВИЖ ВИДЕОТО:
http://youtu.be/TNxubkXsf94

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *