Гроздето предпазва от слънчевата радиация

grozde-1

Флавоноидите, които се извличат от гроздето, предпазват клетките от ултравиолетовите лъчи, установиха учени от Испания.

Слънчевите ултравиолетови лъчи (UV), освен че причиняват слънчеви изгаряния и преждевременно състаряване, са сред основните причинители на рак на кожата.

UV лъчите предизвикват в клетките т.нар. окислителен стрес. Това води до образуване на свободни радикали и пероксиди, молекули, които могат да отключат химически реакции в ДНК- то и да причинят вреди или клетъчна смърт. Екстрактът от грозде обаче пречи да се развие този процес.

„СТАВИН КОМПЛЕКС“ – КРАЙ НА БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ И КОСТИТЕ! ВИЖ ТУК:

grozde-dieta

ЕФЕКТ ОТ СЛЪНЧЕВАТА РАДИАЦИЯ

Излагането на UV лъчи се свързва с много опасни кожни заболявания и не само, сред които:

Рак на кожата. Повечето случаи на рак на кожата се появяват след 50- годишна възраст, но увреждането на дермиса започва много рано.

Преждевременно състаряване. Излагането на слънце води до състояние на кожата, известно като преждевременно състаряване, което различен тип от обичайното.

Катарата и други заболявания на очите. Прекомерното излагане на слънце е сред основните фактори, които повишават риска от катарата. Хората, които прекарват повече време, изложени на слънце, развиват по- рано катарата.

Увреждане на имунната система. Слънчевата радиация променя функциите на имунната система. Когато UV лъчите потискат отговора на имунната система, свойствата на тялото да се бори с определени болести намалява.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *