6 фактора, които увреждат черния дроб

Знаем ли как да се грижим правилно за черния си дроб? Понякога без да съзнаваме допускаме грешки или имаме навици, които не са полезни за здравето ни. Черният дроб е един от най- важните и деликатни органи: филтрира токсините, произвежда жлъчка, превръща въглехидрати, протеини, витамини и минерали.

cheren-drob-prechistvane

КАКВО МОЖЕ ДА УВРЕДИ ЧЕРНИЯ ДРОБ?

1 . Висок холестерол. Холестеролът е този вид мазнина, която черният дроб синтетизира и която тялото ни използва като енергия за клетките. Трябва да има баланс – холестеролът, който не се използва, трябва да се изхвърли, а черният дроб получава остатъците. Натоварването се отразява на черния дроб и така с времето се стига до различни болести, например затлъстяване на черния дроб.

Затова не прекалявайте с червеното месо, прекалено мазната храна, захарта, жълтъка, много солени храни. Замествайте ги с плодове, зеленчуци, фибра, цели зърна.

2 . Лягате късно и ставате късно. Сигурно това ви изненада! Тялото ни е програмирано така, че в определено време на денонощието се извършват пречистващи процеси. Между 00.00 и 02.00 черният дроб извършва дезинтоксикация. Този процес се извършва правилно, само ако сме дълбоко заспали. Ако често нарушаваме тези функции на тялото ни, ще го burza-hrana-vredaусетим.

3 . Не уринирате сутрин. Сигурно и това ви изненадва. Има хора, които стават бързо и излизат от вкъщи без да закусват и пият кафе на работа. Едва тогава се сещат да отидат до тоалетна. Стискането не само е вредно за черния дроб, но и за бъбреците.

4 . Не закусвате. Когато ставаме сутрин, резервите ни от глюкоза са много ниски. Това състояние засяга черния дроб и му пречи да получи енергия, за да извършва функциите си. Много хора гладуват или за да отслабнат, или защото бързат и затова пропускат закуската.

5 . Лошо хранене. Лесно ни е да вземем нещо бързо за хапване, защото пестим време и пари. Черният дроб е много чувствителен към лошото хранене, комбинацията от натрий, калории, захар и сол… Започва се с повишаване на кръвното, холестерола, стига се до затлъстяване на черния дроб. Болестите на черния дроб най- често са резултат от неправилно хранене и много мазнини.

6 . Алкохол. Няма по- вреден елемент за тялото ни от алкохола. Трудно го обработва, уврежда го, пречи да се изпълняват основните функции, нарушава химическия баланс, унищожава чернодробните клетки – причинява хепатит, цироза. Една чаша вино на ден е здравословно, но за да сме здрави, не трябва да злоупотребяваме и да пием големи количества.

За черния дроб. ВИЖ ВИДЕОТО:
http://youtu.be/85aENcl5eBY

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *