Революционно лечение! В ИСУЛ вече оперират черен дроб безкръвно!

  Уникални операции се правят в столичната болница МБАЛ „Царица Йоана“ – ИСУЛ. Начало на революцията в българската хирургия сложи екип, ръководен от академик Дамян Дамянов. Опитните специалисти прилагат т.нар. лапароскопски хирургичен метод при тумор в черния дроб. Става въпрос за безкръвна операция, която в света отдавна е наложена като тенденция при лечението на това заболяване.

Предимствата на безкръвната операция са много. В сравнение със стандартния хирургичен метод при лапароскопския се правят разрези от порядъка на няколко милиметра.

Интервенцията се извършва със сложна апаратура, която гарантира абсолютна прецизност. При тези операции кръвозагубата е минимална, което е от огромно значение. Особено за операции на черен дроб – най-кръвоснабденият орган в човешкото тяло. Пациентът, опериран по новия метод, се възстановява значително по-бързо. Спестени са му много болки, както й неприятни белези. Изписването му от болницата пък става до 6 дни.

Акад. Дамян Дамянов с част от екипа си. Специалистите се надяват, че през новата година ще получат така нужната им нова апаратура за безкръвни операции. Стойността й е около 370 000 лева и ще бъде поета от Медицинския университет в столицата

Прилагаме този метод не само при тумор на черния дроб но и при други заболявания. При лапароекопските операции се пробива коремната стена с т.нар. троакари, които представляват тръбички. Най-голямата е 12 мм, а най-малката – 3 мм. През тези тръбички вкарваме инструментите, с които извършваме интервенцията“, обяснява академик Дамянов.

През въпросните троакари – тръбички, се вкарва и оптика. Тя позволява предаването на образ на два огромни монитора. Картината е изключително детайлна и в пъти увеличена. Толкова, че се виждат ясно и най-малките артерии. Изрязването на частта от черния дроб, в която се намира туморът, се извършва с най-съвременния инструмент в тази област – ултразвуков скалпел. Той прерязва, без да създава изпарения и кръвоспира малките кръвоносни съдове. Затова не се налага поставянето на иначе задължителния клипс.

Това е хирургия – висш пилотаж така е в цял свят. Защо се наложи методът? Имайте предвид, че за една минута цялата кръв в човешкото тяло преминава през черния дроб. Това е кървящ орган. Тъканта му е богата на кръвоносни съдове и освен това не позволява лесно поставянето на шевове. Разкъсва се самата тъкан. Шие се но е много деликатно. Затова чернодробната хирургия се прави от по-ограничен кръг хирурзи, и то най-опитните. С използването на ултразвуковия скалпел кървенето е минимално“, обяснява академик Дамянов и допълва, че отстраненото се изсмуква със специална помпа.

Д-р Добромир Сотиров

Специалистът казва, че прави безкръвни операции от 1993 г. Методът прилагал първоначално за интервенция на жлъчен мехур. С натрупването на опит и осигуряването на нужната апаратура приложението на техниката се разширило. Започнали да го прилагат при операция на рак на дебелото и правото черво. След това правели интервенции по новия метод при кисти на бъбрека, панкреаса, черния дроб. Към днешна дата се правят безкръвни операции и при тумори на черния дроб.

Академик Дамянов събира екип от млади, амбициозни лекари. Повечето от тях са специализирали и работили в чужбина. Пред журналисти представи д-р Добромир Сотиров, д-р Георги Желев и д-р Спас Иванов. Значителен опит при безкръвните операции на тумори в черния дроб има д-р Сотиров. Натрупал го е по време на 5-годишната си работа болница „Paul Brousse“ – най-големия център във Франция, специализиран в чернодробна хирургия и чернодробни трансплантации. Д-р Сотиров е работил и в друга френска университетска болница – „Henri Mondor“. Не смятам, че съм сгрешил, връщайки се в България.

Акад. Дамян Дамянов

Решенията винаги са индивидуални и зависят от стремежите на човек. Моето усещане е, че след продължително обучение и работа в чужбина, човек добива увереност и би трябвало да се стреми да приложи 100% от своите знания и умения. Мястото, където ще ги прилага, е субективно, а за това дали е лесно или трудно, мога да кажа, че никога не е лесно“, казва с усмивка д-р Сотиров. Той допълва, че не трябва лапароскопският метод да се противопоставя на стандартния при тумор на черния дроб. Разбира се, първият има своите предимства, но все пак изборът между двата е сложен процес. Той се прави от няколко специалисти в дадената област с оглед индивидуалните особености при пациента, вида и разположението на тумора или метастазите в черния дроб.

„Решението е базирано на множество изследвания, извършващи се преди самата операция. Методът, който ще се използва, не би трябвало да зависи от уменията на хирурга а от това, кое е най-доброто и най-малко рисково за дадения пациент. Не пациентът се адаптира към хирурга, а хирургът към пациента“, обяснява д-р Сотиров.

Засега безкръвните операции при тумор на черен дроб се правят единствено в ИСУЛ. Академик Дамянов го обяснява с натрупания опит, който имат той и екипът му, с наличната техника и спокойна обстановка, в която работят.

„В ИСУЛ се извършват безкръвни интервенции с отстраняване на 3 и повече сегмента от черния дроб. Това са т.нар. големи чернодробни резекции. За уточнение черниятдроб има 8 сегмента“, обяснява д-р Сотиров.

Още сензации:

loading...

8 Отговора за "Революционно лечение! В ИСУЛ вече оперират черен дроб безкръвно!"

 1. гост   20.12.2012 at 10:41

  За сведение на уважаемите колеги безкръвни операции на черния дроб в България се правят от 2006 година във ВМА клиниката по чернодробна хирургия от екипа на проф. Никола Владов.

  Отговор
 2. Десислава Христова   17.01.2013 at 15:09

  Баща ми беше опериран от д-р Сотиров.Имаше тумор на клацкин. Не успяха да го спасят. Само мога да кажа,че въпреки,че в началото бях бясна от загубата на баща си и до някъде обвинявах лекарите, сега след година и малко, мога д акажа,че само д-р Сотиров правеше каквото се може за баща ми и той беша най – запознат от отделението в Исул за каквото и да е.Дамянов………. много грубо се държа с нас , сравняваше живота на баща ми с горяща къща и защо се опитваме да я спасим…….. За д-р Никола Владов след кончината на баща ми чух невероятни неща и до някъде се раздвоявах,защо не попаднахме може би там….. не знам…..Но Сотиров се раздава….и има голям опит .

  Отговор
  • Потърпевши роднини   29.03.2015 at 10:11

   Журналист на в-к „Марица“
   Уважаеми читатели, предоставям на Вашето внимание ЕКСКЛУЗИВНО писмо от потърпевш от „професионализма“ на д-р Добромир Сотиров, УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ, Клиника по хирургия.
   „Възмутени сме от долното отношението на др. Сотиров – Коремна хирургия. Груб, нагъл и нахален. Изключително неприятен индивид с изразена мизантропия. Прави се на голяма работа, но защо не разкаже защо беше изгонен от болниците във Франция, като крадлив, долнопробен помияр?
   Единственото, което го интересува е как да източи, колкото може повече пари от болните, които имат нещастието да се окажат негови пациенти. За него болните са банкомати, които др. Сотиров приема като лично предизвикателство как да източи до максимум.
   Неговите методи са апотеоз на измамата и сатанинска манипулация.
   Накратко методите му са следните:
   1. Тъй като не обича да се набутва с телефонни разговори, стресира болния с тежка диагноза и неблагоприятна прогноза за живота му и го кара да се обади на свои роднини с ултиматум до 2 часа да се купят скъпи консумативи – най-често ушиватели. Отначало иска един или два на цена за брой 780 лв. Посочва свой приятел – дистрибутор на медицински консумативи, с които играят в комбина.
   2. Ако вие откажете да се свържете с неговия човек и му кажете, че няма да ги платите, тъй като ушивателите служат само за улеснение на хирурга, но не са от значение за самата операция (като е известно ушивателя служи за автоматично зашиване на разрези, което добрите хирурзи могат да правят и на ръка!)… Или пък, че сами ще си намерите ушиватели, изпада в ярост и иска още 4-6 бр. ушиватели, само и само да ви набута и един вид накаже, че нищо не печели от вас.
   3. Започва да тормози болния с приказки по адрес на роднините му, че: „Виждате ли, на тях не им пука за Вашия живот… Хич не ги е грижа, че Вие умирате…“ и пр. гнусотии, с цел да доведе болния да състояние на силен стрес, отчаяние и безизходица. Включва в стресирането свои доверени сестри и санитарки… Въобще др. Сотиров се стреми да създаде угнетителна атмосфера в съзнанието на болния с всевъзможни интриги и инсинуации.
   4. След операцията пак пробутва своя дистрибутор, за да купувате от него фармацевтични продукти за парентерално хранене. Продукти, които можете да поръчате в която аптека си пожелаете за цена по-ниска с 10-20лв. на брой!
   Накрая, след като сте отбили всичките му опити да навре драконовите си лапи дълбоко във Вашия портфейл изписва пациента, като умишлено задържа епикризата му – нещо противозанонно и безкруполно с цел да продължи да ви изнудва за плащане на направени консумативи, но вече в двоен размер. Консумативи, които нито пациента му, нито роднините на болния били склонни да заплатят! Консумативи, които не се поемат от НЗОК и които изрично сме отказали да плащаме!
   Вземете мерки да отстраните това антихуманно, алчно и безсърдечно чудовище, което въобще не може да се нарече „лекар“ и на всичко отгоре има наглостта да се хвали, че виждате ли бил най-добрия специалист по коремна хирургия в България!“
   Има наглостта да иска над 2500 лв. за консумативи, които изрично сме отказали да плащаме. Умишлено задържа епикризата след изписване.

   Отговор
 3. Михайлова   29.09.2014 at 12:38

  След безкръвна операция, извършена от прословутия д-р Сотиров, днес почина свекърва ми. Заведохме жива и здрава за уж рутинна процедура. Последва вътрешен кръвоизлив след пет дни и нова този път вече кръвна операция. След още четири дни – нов вътрешен кръвоизлив и няколко часа по-късно нея вече я нямаше.
  Нека Бог преценя кой и какъв е, но фактите са такива!
  Престъпна небрежност, нехайство?
  първи път! Втори път! А сега?!

  Отговор
  • Потърпевша от ИСУЛ   29.03.2015 at 10:08

   Здравейте,
   Моят баща почина миналата година края на ноември. Всичко се разви много бързо. Края на август пожълтя и потъмня урината му. Началото на септември го приеха в Исул, за да лекуват жлъчката му – уж имал камък, запушване. Тогава го лекува д-р И. Николова от Ботевградската болница (беше дошла на специализация в Исул). За съжаление попаднахме на нея и тя държа татко 2 седмици без да му правят нищо освен рутинните изследвания – кръвни и да го гледат на ехограф. След като билирубина му скочи на 400 Владимиров от Исул му направи папилоскопия и каза, че най-вероятно има тумор. След скандал от моя страна с лекуващата Николова, още същия ден намериха как да му направят ядрено-магнитен скенер (а уж беше счупен уреда и не можело в близките дни, но като ги заплаших, че работя в медия и веднага намериха час и уреда проработи). Откриха на татко тумор на Клатцкин. Качиха го в оперативното и го пое д-р Сотиров. Бях много доволна от него, или поне си мислих,ч е правеше всичко възможно за татко, но в последствие се оказа, че той има изградена схема за източване на пари от роднини на пациентите…
   Направиха му 5 рутинни операции за една седмица и му постави външен дренаж. Всичко това ни струваше около 1500 лв (дадохме и пари на анестезиолози и помощник на лекаря – уж за „почерпка „). Наложи се да дадем тези пари така без документ, за да изпълнят по-бързо служебните си задължения, защото билирубина на татко стигна 500. Поръчаха лекарство от чужбина 240 лв., дренажите ги платих после на някакъв дистрибутор (който ми посочи др. Сотиров) в джипа му, като не поиска да ми даде фактура – д-р Сотиров се беше свързал с него да достави – дренажите, лепило за залепване на дроба около 660 + 250 лв. и за почерпка на анестезиолог и лекар помощник. След месец в ИСУЛ, изписаха татко и трябваше да чакаме да нарасне дроба, за да изрежат тумора и другата част. През това време идвахме на скенер 2 пъти по 250 лв, за изследвания през 4-5 дни. След месец отново ни приеха в ИСУЛ, като 3 дни преди приемането д-р Сотиров каза, че няма проблем, че всичко е наред с документите и ще оперират татко (беше петък 4.11.2011г.)
   Трябваше да се чуем на 7.11.2012 сутринта към 8.00ч и да ни приемат. На 7.11 се чух с д-р Сотиров и получих стрес, от който ме изби на студена пот.
   Каза ми да говоря с проф. Дамянов, защото можел да не иска да ни приеме и да оперира татко. Ако Дамянов се съгласи тогава, а ние вече бяхме в ИСУЛ. Ходих при Дамянов в кабинета му (през цялото време този човек се държа кошмарно и правеше ужасни сравнения с болестта на баща ми: “Ракът му е като горяща къща, която няма да се спаси!”)
   Накрая все пак приеха татко. Оперираха го след 1 седмица. За нещастие имаше разсейки, асцит, а и за капак една от сестрите му счупи дренажа (външния) и трябваше наново да се оперира и да му се постави нов. Още 450 лв. за наша сметка за дренаж от друга фирма. Татко почина след 1 седмица след главната операция.
   Брутално държане на сестрите в ИСУЛ – Ковачева (абсолютен изрод), сестра Жекова, която дори ни се подигра накрая, че с този албумин, който искаха от нас да купим – 20бр. за 4 дни, за да може да се опитат да спасят татко, Жекова го блъсна в лицето на брат ми и каза: “Няма да го спасите!” Това тя го направи, защото и казахме,че искаме лично да дадем лекарството на баща ни Много скъпо беше – 117лв една банка, а преди операцията бяхме купили 3, да му се влеят преди главната операция и ги дадохме на лекаря, но не му ги бяха влели. Питахме лекарите дали са ги влели и те дори ни се скараха, да не питаме вече, влели са ги и точка. Една сестра се изпусна и каза, че не са. А ако бяха ги влели на татко нямаше да му падне така белтъка, да развие чернодробна недостатъчност, от там бъбречна, да му падне кръвното, да се напълни с вода и да развие накрая сърдечна недостатъчност. Татко почина. Една седмица след операцията. Поне успяхме да го закараме до в къщи – това беше последното, което можахме да направим за него.
   Обвинявам д-р И. Николова от гастрото в ИСУЛ, защото можеше по-рано да го качи в хирургичното, проф. Дамянов, защото се държи долно с близките на болните, все едно им говори, че колата им нещо се е прецакала.
   Обвинявам сестрите в ИСУЛ, че счупиха катетъра му и заради тях се наложи нова операция за поставяне на друг! Бяха забравили татко 1ч. в тоалетната (не ни даваха да влизаме и да го виждаме, а само когато има свиждане 2 пъти седмично) и най-вече сестра Жекова в хирургичното в ИСУЛ, защото тя се държа най-брутално от всички.
   Обвинявам на д-р Сотиров, защото… Неговите методи са апотеоз на измамата и сатанинска манипулация.
   Накратко методите му са следните:
   1. Тъй като не обича да се набутва с телефонни разговори, стресира болния с тежка диагноза и неблагоприятна прогноза за живота му и го кара да се обади на свои роднини с ултиматум до 2 часа да се купят скъпи консумативи – най-често ушиватели. Отначало иска един или два на цена за брой 780лв. Посочва свой приятел – дистрибутор на медицински консумативи, с които играят в комбина.
   2. Ако вие откажете да се свържете с неговия човек и му кажете, че няма да ги платите, тъй като ушивателите служат само за улеснение на хирурга, но не са от значение за самата операция (като е известно ушивателя служи за автоматично зашиване на разрези, което добрите хирурзи могат да правят и на ръка!) Или пък, че сами ще си намерите ушиватели, изпада в ярост и иска още 4-6 бр. ушиватели, само и само да ви набута и един вид накаже, защото не печели нищо от вас.
   3. Започва да тормози болния с приказки по адрес на роднините му, че: „Виждате ли, на тях не им пука за Вашия живот… Хич не ги е грижа, че Вие умирате…“ и пр. гнусотии, с цел да доведе болния да състояние на силен стрес, отчаяние и безизходица. Включва в стресирането свои доверени сестри и санитарки… Въобще др. Сотиров се стреми да създаде угнетителна атмосфера в съзнанието на болния с всевъзможни интриги и инсинуации.
   4. След операцията пак пробутва своя дистрибутор, за да купувате от него фармацевтични продукти за парентерално хранене и човешки аблумин. Продукти, които можете да поръчате в която аптека си пожелаете за цена по-ниска с 10-20лв. на брой!
   Накрая, след като сте отбили всичките му опити да навре драконовите си лапи дълбоко във Вашия портфейл изписва пациента, като умишлено задържа епикризата му – нещо противозанонно и безкруполно с цел да продължи да ви изнудва за плащане на направени консумативи, но вече в двоен размер. Консумативи, които нито пациента му, нито роднините на болния били склонни да заплатят! Консумативи, които не се поемат от НЗОК и които изрично сме отказали да плащаме!
   Вземете мерки да отстраните това антихуманно, алчно и безсърдечно чудовище, което въобще не може да се нарече „лекар“ и на всичко отгоре има наглостта да се хвали, че виждате ли бил най-добрия специалист по коремна хирургия в България!“
   Останаха ни накрая и все още имаме 6 бр. албумин. Искахме да ги продадем на някой нуждаещ се по 100 лв. едната банка, но до сега не съм успяла да намеря желаещи. Годни са до 2016 година. И за финал искам да кажа на всички – търсете винаги второ мнение и не се примирявайте с едно. Не оставяйте второто мнение за по-нататък, защото тогава ще е късно.
   Много ми липсва баща ми, много го обичам и колкото и глупаво да прозвучи, знам ,че сега е с мен, закриля ме и си говоря с него в сънищата, когато ми се появи. Страшно много ми липсва…
   Дано да имате късмет и да успеете да се преборите с антихуманните създания, които са обсебили лекарите в ИСУЛ и в другите болници!

   Автор: Des

   Отговор
 4. Lekar   22.01.2016 at 19:36

  Сотиров е изключителен капацитет в чернодробната хирургия и много добър човек! Това е една от най- скъпите хирургии като консумативи!!! Трудът е неоценим и неможе да го платите!Като хирург, минал за кратко в болницата в Париж където е специализирал и работил 5 години, чух само суперлативи за него и е оставил изключително високо мнение за българите там, за което му благодаря лично!Доколкото разбрах на еднаот най- важните дипломи е получил най- висока оценка от всички чужденци- италианци, американци и т.н, които се обучават там! За близките на цитирания пациент – сигурен съм, че е направено максимума…, поне са му осигурили още две седмици живот ! Един обречен човек трябва да може да го оцени …

  Отговор
 5. Цветанова   19.04.2016 at 21:24

  Д-р Сотиров e изключителен професионалист и човек! Възмутена съм от спекулациите по негов адрес! Никога не се е опитвал дори да ни изнудва с каквото и да било. Не се страхувайте, ако попаднете в ръцете му и бъдете уверени, че ще ви помогне. За съжаление все по-малко са хората в здравеопазването като него. Бъдете здрав, докторе, и дано повече професионалисти като Вас да има в България!

  Отговор
 6. Екатерина Данчева   11.03.2017 at 23:15

  Потърпевша от д-р Сотиров!
  Уважаеми потърпевши от алчността на набедения за лекар д-р Сотиров, моля, ако желаете колективно да му спретнем един голям съдебен иск, така че чак ушите му да плющят. Аз разполагам с достатъчно доказателства за неговата некомпетентност и склонност към измами.Ако ви е страх от нещо, правите лошо, че си мълчите. Лошото може да сполети и ваши близки , и приятели.Изпратила съм запитване за този доктор във френската клиника в Париж болница “Paul Brousse”. Оттам очаквам отговор защо са го изгонили.Ангажирах адвокат и уведомих Бюрото за разследване на измами.Който е пострадавш и желае да бъде компенсиран, моля, пишете на и-мейл : reality@dir.bg

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *