4 тайни за здрави кости през целия ни живот

kosti-zdravi

Ако познавате някой, която е имал фрактура на костите, в повечето случаи са жени. Според медицинската статистика, 1 от всеки 2 жени над 50- годишна възраст е чупила кост заради остеопорозата.

Освен болката от самата фрактура, възстановяването изисква дълго време, много медицински разходи и пр. Ето обаче някои от тайните за здрави кости:

1. Подгответе се за проблемите с костите, свързани с възрастта.

Жените достигат пика на костната си маса на 30 години. Освен това, естрогенът намалява по естествен път след менопаузата, което намалява калция в скелета и увеличава вероятността от фрактура на костите. За да поддържат костите си здрави, жените след менопауза се нуждаят от 1200 мг калций на ден (жените в предменопауза се нуждаят от 1000 мг на ден).

Сред най- добрите източници на калций са млечните продукти с ниско съдържание на мазнини (мляко, сирене). Други източници на калций са зеленчуците със зелени листа, сардините и подсилените пълнозърнести храни. Ако консумирате по- малко, приемайте добавка калций от 500 мг.

„СТАВИН КОМПЛЕКС“ – КРАЙ НА БОЛКИТЕ В КОСТИТЕ И СТАВИТЕ! ВИЖ ТУК:

kolagen-stavi

2. Осигурете си достатъчно витамин Д.

Витамин Д е задължителен за костите, защото помага за оформянето на скелета и помага за усвояването на калций. Повечето възрастни хора обаче не приемат достатъчно витамин Д. Тялото може да го произвежда само, когато кожата ни е изложена на слънце. Може да се получи и от храна и добавки.

3. Ограничете кофеина. Според някои изследвания, високите дози кафе увеличават риска от фрактури на костите. Не е препоръчително да консумираме повече от 300 мг кофеин на ден, т.е., две- три чаши кафе.

4. Практикувайте йога. Това е приятен метод да се погрижим за скелета си. Само с 10 минути йога на ден, за 2 години ще увеличите костната маса на ханша и гръбнака си. Йогата подобрява баланса ни и намалява риска от падания и счупени кости.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *