Диетата може да ни направи нервни – как да се справим?

otslabvane-harakter

Строгите диети могат да причинят тревожност. А за да си успокоим нервите понякога ядем повече, така че можем да напълнеем още повече.

Прекалено строгите диети ни правят толкова нервни, че за да се успокоим, могат да ни накарат да ядем още повече, отколкото преди диетата. Така вместо да отслабнем, ще напълнеем. Така попадаме в порочен кръг.

Нервността засяга най- вече жените. Може да е предизвикана от силно чувство на глад. Нервността може да отключи физически симптоми. Сред тях повишаване на адреналина и редукция на невротрансмитера серотонин, който може да причини спад в настроението и по- силно желание да ядем, най- вече сладко.

Как да го избегнем? На първо място, да избягваме прекалено строги диети. Трябва да отслабваме малко по малко, но прогресивно. Трябва да установим в какви ситуации ставаме нервни.

„ДИЕТИН- КОМПЛЕКТ“ – ТОП ПРОДУКТ ЗА ОТСЛАБВАНЕ! ВИЖ ТУК:

glad-dieti-1

Някои дейности обаче могат да намалят нервността ни: физическа активност (ходене, тичане или плуване), правене на йога, тай- чи и пр. Тези дейности отделят ендорфини, които разсейват тревогите, освен това имат и други положителни страни. Така няма да разчитаме само на храната да ни успокоява.

Правилното хранене обаче също е много важно. Трябва да приемаме храни, богати на магнезий, като ядки, бобови, пълнозърнести култури и зелени зеленчуци. Трябва да приемаме храни, богати на витамини от група В, по- конкретно В1, В6 и В12.

Ако вечеряме животински протеини, като месо, яйца или риба, натрупване аминокиселини, които увеличават нивата на серотонин. Можем да използваме и някои билки с успокояващо действие, като пасифлора, маточина и хмел.

Ако все още ви е трудно да контролирате диетата, трябва да я прекъснете. Не забравяйте, че нервите и диетите не се разбират особено.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *