5 правила за трупане на мускули

Следвайте тези съвети за хранене и градете тялото на мечтите си

диета за маса

Калориите са ключови, но те не са всичко

Много професионални спортисти извиняват слабостта си към вредни храни (пасти, торти, пица и др.) с твърдение, че в момент за кондиционна подготовка не е лошо да похапваш повечко. Това наистина е така, но не съвсем. Защото възстановяването на мускулната тъкан изисква не само енергия, но и правилно разпределени хранителни вещества. Когато съотношението не е добре съставено, вместо мускули започват да се трупат телесни мазнини, което е последното желание на всеки атлет. Когато сте в период за трупане на маса, просто повишете калорийният прием с 300 – 500 калории и не превишавайте тази граница.

Концентрирайте се върху протеина

Белтъчините са особено важни за мускулната маса. Защото те са единствените хранителни вещества, които способстват растежа. Експертите препоръчват ежедневно да се консумират по 2 грама протеин на килограм телесно тегло, независимо дали крайната цел е орелефяване или покачване на тегло.

Яжте след тренировка

Веднага след тренировка е особено важно да се приемат богати на протеин и въглехидрати храни, за да се запълнят изчерпаните запаси и да се подхранят мускулите за нови подвизи. След края на упражненията тялото е особено чувствително и правилната комбинация от белтък и въглехидрати ще направи чудеса.

Бъдете хидратирани

Пийте много вода през целия ден, особено в часовете преди тренировка. Така ще се чувствате сити през цялото време, чувството за глад ще намалее и няма да посягате към забранените храни. Не забравяйте, че когато тялото е обезводнено, производителността на труд спада рязко и възпрепятства правилното протичане на процесите.

Бъдете индивидуални

Всеки отделен човек изисква отделен подход. Когато съставяте програмите си за хранене и тренировка се съобразете с вашите особености (тип на тялото, метаболизъм, кондиция), за да постигнете най – добрите резултати. Следете развитието си непрекъснато, използвайки обичайните инструменти: кантар, метър, огледало и фотоапарат.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *