Поругаха гроба на Георги Калоянчев!

Георги Калоянчев
Никой не се сеща за Калата

  Гробовете на част от великт артисти на България са тотално забравени от роднините им в алеята на културните дейци. Парцелът прилича на изоставена строителна площадка и на призрачния град Припят до Чернобил. Служители на Централните софийски гробища разказаха пред журналисти, че много малко роднини се сещат за именитите българи, дори и преди задушница.

„Почти никой не идва, а аз съм тук почти всеки ден. Всичко е занемарено“, проплака съпругът на покойната народна певица

Гробът на Георги Калоянчев
Гробът на Георги Калоянчев

Надка Караджова – акордеонистът Стефан Костов. Един от най-зле поддържаните гробове в „алеята на славата“ този на Георги Калоянчев, който напусна този свят през декември миналата година след тежко боледуване. Кръстът, който е забит над гроба му, е паднал.

„Тук постоянно се разхождат мародери, които крадат все още останалите бронзови букви. Краде се всичко. Една нощ роми от кв. „Орландовци“ се опитаха да задигнат кръста на Калоянчев, но явно са се изплашили от охраната и са забегнали“, разказаха две млади момчета, които поставяха паметна плоча върху гроба на артиста Коста Цонев. Те споделиха, че ромите в квартала са започнали да отмъкват всичко, което им попадне, а кръстовете ползвали за подпалки. „Откачиха бронзовите букви от плочата на Георги Парцалев„, разказа бившият служител на Централните гробища Васил Захариев.

Велко Кънев
Велко Кънев

Преди години вандалите са взели бронзовия надпис на Парцалев и са го занесли в съседния пункт за старо желязо. „Краде се гороломно. Не се спират пред нищо и никого, защото надали знаят кой е Георги Парцалев. Има мизерна охрана, тъй като общината не плаща достатъчно пари“, оплака се Захариев. Сестрата на актьора – Теодосия, беше погребана преди две години в гроба му. Оттогава обаче никой не се сещал да го поддържа. „Бяха решили да засадят здравец. Като го изкопаха колегите, остана само пръст. Сега рядко идват роднини. Съпругът на сестрата на Парцалев е много възрастен, не знам дали е жив вече, тъй като беше над 90-годишен“, разказва гробар с дългогодишен стаж. Въпреки че почина преди повече от година, Георги Черкелов още няма паметник а костите на героя от „На всеки километър“ лежат под бурени. „Никой не се сеща да дойде и да пита колко струва плочата. Спомням си само, че роднините му идваха до 40 дни, а след това не съм ги виждал“, каза пред наш репортер едно от момчетата, което пази парцела на културата.

Гробът на Велко Кънев също е сред най-запуснатите. Все още не се е намерил негов роднина, който да му сложи паметната плоча от 2011 г, когато великият артист почина.

Коста Цонев
Коста Цонев

Служителите от Алеята на културата разказаха, че единствено негови колеги идват от време на време, за да му носят цветя и да запалят по свещичка.

Едни от най-честите посетители на покойния талант са Павел Поппандов, Антон Радичев и Мария Статулова. Кънев има две дъщери, които живеят във Франция и в Канада. Сред артистичните среди се говори, че съпругата му Дора вероятно живее в чужбина през по-голямата част от годината и не е намерила време да постави паметна плоча.

Петър Гюзелев
Петър Гюзелев

Последният пристан на поета Янко Димов също е занемарен до неузнаваемост. Творецът почина по най-нелепия начин в нищета и мизерия. Димов беше ударен от тролей на кръстовището на улиците „Московска“ и „Г. С. Раковски“ в столицата през март тази година.

Тогава трябваше да минат няколко дни, докато разпознаят, че това е неговият труп.

Гробът на Тодор Колев също е запуснат и се посещава рядко главно от роднините на негови приятели, които обикалят парцела на артистите.

„На неговия гроб и този на Пеци Гюзелев (от „Щурците“ – б.а.) рядко идват роднини да се интересуват в какво състояние са“, разказват служители пред журналисти.

 

Андрей Баташов
Андрей Баташов

Дончо Цончев и Баташов най-оплаквани

Семействата а писателя Дончо Цончев и майката на актьора Андрей Баташов постоянно ронят сълзи над гробовете им. „Всяка седмица майката на артиста му прави икебана в зависимост от сезона. Последно носеше хризантеми. Слагаше му и гербери, а през зимата му сади кокичета“, разказа пред журналисти познат на семейството, на когото то плаща по 20 лв., за да се грижи за паметника му всяка седмица. Майка му обяснила, че Андрей страшно много е обичал цветята и домът му бил превърнат в ботаническа градина.

Гробът на Андрей Баташов
Гробът на Андрей Баташов

Роднините на Дончо Цончев също не са занемарили гроба му и почти през ден палят свещички в памет на покойника. През пролетта идвали и негови колеги, които поставяли любимите му цветя – теменужки, и му носели по 50 г от любимото му уиски. Журналист успя да улови „строителните работи“ около гроба на артиста Коста Цонев. Синът му, водещият Димитър Цонев, е поръчал съвсем обикновена паметна плоча, която ще бъде поставена до дни. „Няма никакви особености по мрамора. Гробът си е гроб. Никой не ти гледа какъв ти е паметникът. Хората се интересуват какво си правил“, заключи философски едно от момчетата, които изпращат мъртвите в последния им път.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *