Руската звезда от “Златният Орфей” Мария Пахоменко избягала от дома си, не помни къде е била

 

Мария Пахоменко

  1971 г. Рускинята Мария Пахоменко пе­чели „Златният Орфей“, който има ранга у на един от най-престижните по това вре­ме световни фестивали за поп музика.

 41 години по-късно изпълнителката на лирични естрадни песни страда от тежка форма на Алцхаймер. Неотдавна вла­стите в Санкт Петербург се чудеха как да прикрият обстоятелството, че известната в целия соцлагер певица се е скитала из града като уличница.

 На Слънчев бряг най-голяма конкурентка на нежната Пахоменко е страстната кубинка Ома­ра Портуондо, която оста­ва първа подгласничка на носителката на златната статуетка. Някои до днес оспорват това разпределе­ние на наградите. Според ретро меломани Портуон­до е трябвало да спечели приза. Статуетката за ру­ската представителка бил по-скоро демонстративен жест към „Големия брат“, отколкото реален състеза­телен успех. 

Певицата днес

  Времето прави своята реабилитация пред кубинката. Тя става „на стари години“ звезда даже от световен калибър. Докато за рускинята Ма­рия Пахоменко животът става труден. С напредва­не на годините тя се разболява от тежка форма на Алцхаймер.

 Известната руска народ­на артистка изчезва без­следно на 15 февруари от дома си, но не се връща едно денонощие. Разтре­вожени, близките й вдигат милицията на крак. След упорито търсене откриват дамата да се шляе край автобусна спирка недалеч от района, в който живее. Разхождала се и нещо си говорела. Сигнала подали от търговски център – ра­ботещи там се оказали нейни почитатели. За тях било истинска драма, че виждат известната певица в, меко казано, нелицеприятна светлина.

 Пред полицаите от 25 от­дел Пахоменко не успяла да поясни къде е прекара­ла цялата нощ. Не знаела какво се е случило, но пък им разказала доста факти от житието-битието си на певица, обиколила света. Именно тях, подробности­те от миналото, помнела като грамофонна плоча.

 Мария Леонидовна Па­хоменко има повече от 10 албума, снимала се е в 6 музикални филма. Лауреат е на международна награда в конкурса МИДЕМ в Кан и е носител на Гран при на „Златният Орфей“ в Бъл­гария. Тук тя се сприятеля­ва с големите български певици Маргрет Николова, Мими Николова и Йордан­ка Христова. Изявите й на концертния подиум напо­следък били епизодични – само в юбилейни концерти.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *