Шефката на Съюза на мелничарите Савина Влахова мами нагло търговци на зърно

Савина Влахова

  Шефката на мелничарите Савина Влахова е забъркана в грандиозен скандал със зърно за над 1,2 млн. лева, оплакаха се потърпевши. Разправиите между няколко фирми от зърнения бранш се точат от 2009 г. до ден днешен и не е ясно кога ще приключат. Савина Влахова демонстира отлични връзки със следващите органи и поне досега е наистина недосема.

Историята се заплита през 2009 г. Тогава Влахова, която представлява немската фирма „Кремер“, започва преговори с „Фърст корифи“ АД за закупуване на 1800 тона слънчоглед.

Договорките по сделката са само устни. Не се стига до подписване на договор. По това време цената на зърното е около 300 лева.

В един момент „Кремер“ обаче се отказва от слънчогледа. Влахова решава, че качеството не е добро. Зърното е складирано в база на „Агро резерв“ ООД в с. Крумово, община Аксаково.

Междувременно обаче цената му скача на 600 лева, а за стоката се намира нов купувач. Фирмата „Мото медия“ ЕООД сключва договор с „Фърст корифи“ АД за слънчогледа.

Савина Влахова изведнъж решава, че зърното е нейно.

От базата в с. Крумово категорично отказват да й предадат стоката, защото тя не може да представи никакъв документ.

Шефката на мелничарите започва да ги плаши с немския посланик.

„Тя непрекъснато развява байрака, че е чуждестранен инвеститор, защото е представител на немската компания „Кремер“ – обясняват хора от бранша. – Не може фирма като нейната, с огромни обороти, да плаща смешно малки данъци и да няма никакви активи. Капиталът й е едва 5000 лева, а за офис ползва собствения си апартамент в столицата“.

В зърнения бизнес от години се възмущават от наглостта на Влахова да плаща нищожни данъци, да върти схеми за точене на ДДС и да претендира, че е чуждестранен инвеститор. След като отказват да й дадат зърното, Влахова залива прокуратурата с жалби. На 9 април 2010 г. в базата в с. Крумово пристига Силвиян Иванов от Варненската окръжна прокуратура. Магистратът обявява, че зърното ще бъде оставено за съхранение като веществено доказателство! Това е абсолютна глупост, категорични са юристи – да се остави зърното като веществено доказателство.

С това обаче абсурдите не приключват – още на другия ден прокурорът Иванов решава, че зърното трябва да бъде дадено на Савина Влахова, въпреки че тя няма документи за покупката му.

Апелативната прокуратура във Варна отменя този абсурд. „Мото медия“, която е закупила слънчогледа, завежда иск в Софийския градски съд срещу „Кремер“.

Савина Влахова също не стои със скръстени ръце.

Пише молба до главния прокурор Борис Велчев, като в нея цитира и помощника на немския посланик. По нейно настояване самият посланик отива в НАП, припомнят си отлично осведомени, които допълват, че посещението му е записано от камерите.

„Савина Влахова се опитва да върти на малкия си пръст институциите в България, немското посолство и кой ли не“, коментират търговци на зърно. Любопитно е, че през цялото време тя пише жалби само до прокуратурата, но никога не се обръща към съда. Причината за това е, че няма никакви доказателства и документи.

Шефката на мелничарите взема на мушката си „Агро резерв“ ООД, която само съхранява зърното. Започват обаждания от полицаи, които сипят заплахи, че ще разбият базата. Прокурорът Иван Аврамов дори прави искане за запориране на сметките на „Агро резерв“ ООД, въпреки че фирмата е безупречна и стои изцяло на светло с платени данъци, осигурени работници и солидни бази. Съдът отказва, а Савина Влахова започва нова
серия от писма и жалби.

Междувременно тя се сближава със следователката Снежана Минкова от Националната следствена служба, която трябва да разплете казуса, и започва да я води навсякъде със себе си.

„Влахова диктуваше въпросите на Минкова. Протоколирано е това безумно положение, че двете се движат заедно по огледи и разпити“, разказват отлично осведомени. Те допълват, че въпреки всичко въпросното разследване е прекратявано 4 пъти.

Влахова предприема и поредица от срещи с представители на фирмите, забъркани в скандала.

На преговори например в началото на тази година в хотел „Хилтън“ в столицата започва да ги увещава да й платят над 1 млн. лева за неустойки. Обяснението й е, че е пострадала, защото не могла да си прибере бонуса за сделката, която всъщност никога не се е състояла.

Влахова стига до абсурд да твърди в жалбите си, а също и пред НАП, че слънчогледът е изнесен в Пакистан.

В същото време претендира, че от базата в Крумово не й го дават! Според източниците зад това прозират единствено схеми за точене на ДДС, с които трябва да се заеме прокуратурата.

Финалът на този скандал продължава да стои отворен.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *