Шестима съдии са подкупени от ГЕРБ да касират изборите!

Румен Ненков, Кети Маркова, Борис Велчев, Анастас Анастасов, Георги Ангелов и Гроздан Илиев (от ляво надясно) при полагането на клетва на Илиев като конституционен съдия

  Поне шестима конституционни съдии от всички 12 в състава имат да връщат жест на ГЕРБ, защото са назначени на високите постове благодарение на падналата от власт партия, установи журналистическа проверка. Това е половината от състава на съда, което може да доведе до нова патова ситуация – дали да има нови избори или не.

Бойко Борисов поиска касиране на изборите миналата седмица заради нарушения, след като стана ясно, че не може да състави правителство, което да има нужната парламентарна подкрепа, за да работи.

Опитът за саботаж на вота започна още с подготвянето на 350 хиляди бюлетини, открити в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ в Костинброд. След като те не успяха да бъдат реализирани в урните, в ГЕРБ се оказаха в неблагоприятната позиция никоя партия да не иска да работи с тях.

Румен Ненков

Единственият шанс на Борисов и компания остана да касира изборите чрез верните си хора, назначени в Конституционния съд с тяхна подкрепа.

„Совалките сред състава на Конституционния съд вървят още от 13 май, когато вече беше ясно, че ГЕРБ няма да управляват. И това не бяха само совалки, а и консултации, въпреки че съдиите не са адвокати“, разказва магистрат. Той пояснява, че ГЕРБ имат поне 5 гласа, на които могат да разчитат, за да се опитат да се върнат на власт с манипулации.

Един от съдиите, от които ГЕРБ ще очаква да гласуват за касиране на изборите, е Румен Ненков. До 2009 година е зам.-шеф на ВКС, а след като ГЕРБ взема властта, е предложен за конституционен съдия от парламента. Връзките му с бившите управляващи обаче не се изчерпват с това. Румен Ненков е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Синът предвидливо не подписа искането на партията си за касирането на изборите, защото е в конфликт на интереси заради баща си.

Бойко Борисов

Вторият, на когото от ГЕРБ ще разчитат при касирането на изборите, е бившият техен депутат Анастас Анастасов. Той беше и заместник-председател на парламента.

„Анастасов и Ненков са сигурните им хора там.

Дойде време да се отблагодаряват“, коментира сложния казус юрист с дългогодишен стаж по конституционно право. Той е сигурен, че и трети конституционен съдия ще бъде подчинен от Борисов. Това е бившият зам.-шеф на ВСК Гроздан Илиев, предложен за поста от независими депутати, купени от ГЕРБ, след като кандидатурите на Венета Марковска и прокурорката Гугушева се провалиха с шумни скандали.

За хора на ГЕРБ и назначени по тяхно време и с ходатайството на партийните им вождове минават и Георги Ангелов и Кети Маркова. Така интригата около касирането на изборите се заплита още повече, защото според източници Цветан Цветанов е впрегнат да търси подкрепа и при съдии извън хората на ГЕРБ.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *