Димчо Михалевски: ГЕРБ са най-престъпната банда, управлявала някога България! ИНТЕРВЮ

Димчо Михалевски

  Димчо Михалевски е на 47 години. Завършва Строителния университет в София със специалност „Промишлено и гражданско строителство“. Бил е зам.-кмет на Кърджали.

В правителството на Сергей Станишев е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Водач на листата на БСП в Бургас. Женен е и има две деца.

– Няма как да не започнем със скандала около подслушванията, господин Михалевски.
– Управлението на ГЕРБ беше уникално. По-сериозно срастване на властта и мафията не е имало. Всъщност те бяха едно, което атакува устоите на демокрацията. Атакуваха бизнеса, атакуваха финансите на държавата, атакуваха съдебната система, атакуваха и промиваха умовете и сърцата на хората. Правеха го с особена циничност и безпардонност. Докато с рекет и политически натиск крадяха бизнеса на хората, докато отклоняваха ужасяващи по размери приходи от бюджета, имаха цинизма да твърдят, че се борят с престъпността, че ще накажат виновниците от прехода. Записите на Борисов са еманацията на тази безпардонност. Последствията за България във вътрешнополитически и особено във външнополитически план ще бъдат много тежки и трудно и бавно възстановими. Освен извеждането на България от тежката депресия в икономиката, преодоляването на мизерията, в чийто капан са попаднали милиони в България, сега ще трябва да градим основни институции наново, да чистим лицето на България.

– Има ли обстоятелство, при което „Коалиция за България“ влиза в общо управление с ГЕРБ?
– Това ще бъде ясната разделителна линия за партиите след изборите. Партия, която уважава Конституцията, уважава демократичните правила и ценности, няма под никаква форма да има сътрудничество с ГЕРБ.

И днес са ясни сателитните политически субекти на ГЕРБ, които бяха купени още в отишлото си Народно събрание. За тях властта е сделка, а хората са само обекти за манипулации. БСП никога няма да влиза в договорки с ГЕРБ. Това е вредно за България.

– Каква е истината за прословутите магистрали на ГЕРБ?
– По време на управлението на Станишев се пуснаха в експлоатация 133 км автомагистрални участъци. Отделно бяха изцяло преасфалтирани 6844 км от републиканската пътна мрежа (или 35% от цялата дължина на мрежата). Въпреки че оставихме на ГЕРБ огромен пакет от пътни проекти (автомагистрали и пътища) с извършени отчуждителни процедури и налично финансиране, по време на тяхното управление се пуснаха в експлоатация 112 км автомагистрални участъци и бяха преасфалтирани 1584 км републикански пътища. Убеден съм, че изграждането на инфраструктура от което и да е правителство е задължение, а не заслуга.
Затова непрекъснатото хвалене и демонстриране от страна на Борисов е жалко и комично. Но така той разбира управлението!

– Говорим за магистрали, но всъщност още няма нито една завършена и цяла, да не говорим за качествена. Що за парадокс е това?
– В началото на мандата си ГЕРБ ни обещаха до края му да има 3 цели завършени магистрали -„Люлин“, „Тракия“ и „Марица“ . Към днешна дата завършена е само „Люлин“. За огромно съжаление на ГЕРБ не му стигна цял мандат да завърши „Тракия“ (116 км), и то най-лесния й участък. Защо не я завършиха? Защото не са в състояние да управляват големи проекти. Освен това има основателни съмнения за отклоняване на десетки милиони лева от Лот 4 на „Тракия“, което провали сроковете за пускането й. Отклоняването в такива размери обаче не може да стане без знанието на Борисов. Относно „Марица“ провалът на ГЕРБ е пълен. Тя е доникъде, договорът ще бъде прекратен и ще се започва отначало. Относно това как са изпълнени магистралите, вече имаше няколко инцидента и на „Люлин“, и на „Тракия“, но тепърва според мен ще видим истинското качество на магистралите на Борисов.

– В България дори и новите пътища са под всякаква критика. Как ще прекъснете лошата практика на непрекъснатото пълнене на дупки и нескончаеми ремонти?
– През последните дни директорът на Агенция „Пътна инфраструктура“ заяви, че за първи път при Борисов се обръщало такова голямо внимание на пътищата и се давали толкова много пари. Онемях от подобна откровена лъжа. После си припомних, че всъщност такъв беше целият стил на управление на ГЕРБ – кажи на черното бяло 100 пъти, пък после нека някой да обяснява каква е истината. А истината е, че разходите по европейските програми за пътища при управлението на Борисов не надхвърляха 400-420 милиона лева на година. В тази сума влизаха разходите за поддържането им, капиталното строителство, рехабилитацията по държавните заеми, оперативните програми. За сравнение разходите за пътища при правителството на Станишев бяха между 580 и 750 милиона лева годишно.

Затова смятаме да въведем нов начин и нови източници за финансиране на поддържането и изграждането на пътища. Те няма да увеличат данъчната тежест на гражданите и фирмите, но ще гарантират достатъчен и устойчив финансов ресурс за поддържане на пътищата в нормално състояние.

– БСП взе ли урок от скандала „Батко и братко“?
– БСП научи много уроци. Специално в пътния сектор ще наложим правила за отчитане на реалните възможности на фирмите, техния потенциал – технически и инженерен, ще въведем справедлив и открит подход за баланс на обществения интерес и реалната възможност за качествено изпълнение на строителните работи.

– Промени ли се БСП? Доста познати лица не влязоха в листите.
– Наистина БСП взе нелеки решения за обновление на своите листи. Но БСП е един голям отбор, който има ясното разбиране за посланията на хората и обществото. Трудната работа пред партията обаче тепърва предстои. Тя трябва да се отвори, да създадем среда за дискусия, за конкуренция на идеи и действия. Това не е лесно. Ще трябва много работа и изграждане на доверие.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *