Скандал! ГЕРБ забрани партия “Свободен народ”!

Цончо Колев (в средата) - партия "Свободен народ"

  Софийският градски съд отказа регистрацията на партия „Свободен народ“ „като неоснователна“. За това решение мотивите са „изсмукани от пръстите“, смятат запознати със случая. Решението е взето в последните дни на декември преди коледните празници. Представителят на Софийската градска прокуратура е изложил становище, че молбата е редовна. Приложени са съответните доказателства, искането на „Свободен народ“ е основателно и следва да бъде уважено. На предходното заседание на съда не бяха поискани никакви допълнителни доказателства и съдия Мария Вранеску се изказа, че съдът ще се произнесе в установения срок. Цялата процедура по регистрацията бе рестартирана, след като съдия Румяна Ченалова внезапно си даде отвод по делото.

В съда са представени всички изискуеми документи и както е отбелязала и прокуратурата, няма пропуски по регистрирането. В мотивите на съда обаче се казва, че не било ясно „как реално е извършено набирането на членовете“. Това трябвало да бъде направено по „същата логика, която изисква откриването на подписка за учредителите и за набирането“, се казва в документа на съда. Там обаче ясно е казано и друго: че няма изискване по закон да бъде приложена същата „логика“.

И за да е пълна кашата от „мотиви“, са добавени абсолютно неясни и витиевати фрази които при внимателно разчитане, могат да означават следното: законовите изисквания не са чак толкова важни, по-важно е тълкуването на хората, облечени в тоги. Ето част от тези тълкувания: „…

Съдът намира, че трябва да извърши преценка отговаря ли съдържанието на всички изискуеми от закона в чл. 14 предпоставки. Това е така предвид голямото значение на политическите партии за оформяне на политическия живот в страната, съответно за благоденствието на цялото общество.“ Не става ясно обаче с какво политическа партия „Свободен народ“ е нарушила закона за регистрацията извън свободното тълкуване във вид на есе на уважаемия съд.

Къде са „констатираните нарушения“ според които „съдът намира, че искането за регистрация и вписването на политическата партия се явява ъ„.

В последствие решението може да бъде обжалвано и да се протестира пред Върховния касационен съд.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *