ГЕРБ с план да провали изборите! Виж как:

Росен Плевнелиев

  Нови текстове в Изборния кодекс поставят партиите в невъзможност да се регистрират в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Според недомисленото законотворчество партиите могат да направят това не по-късно от 60 дни преди изборния ден. От законовите противоречия излиза, че каквато и дата да бъде насрочена за изборите, след въртележката за предоставянето на мандат за съставяне на ново правителство, президентът ще се окаже в конституционен капан.

За това алармира в отворено писмо до президента, главния прокурор, омбудсмана и председателя на ЦИК Партия на зелените, подписано от председателя Валентин Симов. В писмото се казва, че народните представители са се отнесли лековато към промените в Изборния закон, които влизат в разнобой с оставените стари текстове.

Росен Плевнелиев

„Правната“ каша не предвижда никаква процедура за провеждането на извънредни избори и съставянето на служебен кабинет. Те поставят и президента в положение да не наруши закони, ако иска да изпълни предписаното от Конституцията по създалата се извънредна ситуация. Освен това хиляди български граждани в чужбина ще бъдат лишени от правото си да упражнят своя вот поради невъзможност да образуват секции.

За да се избегне очертаващата се конституционна криза, Партията на зелените предлага президентът да свика спешно председателите на парламентарно представените партии, с които да се договори за максимално бавене на мандатите. През това време парламентът спешно да намери начин да добави промени, гарантиращи изход от така създалата се ситуация. Едновременно с това трябва да се намери и начин да се добавят промени, с които партиите да имат време да се регистрират в ЦИК за участие в изборите, без да се нарушава Изборния кодекс.

Зелените предлагат също така да се отговори на исканията на българските граждани, като се създаде програмно правителство с мандата на една от партиите, но предложено персонално от президента и договорено с всички парламентарно представени партии. В противен случай е възможно да се стигне до политическа ситуация, в която парламентът ще бъде разпуснат, датата за избори обявена и нито една партия да не може да се регистрира, защото няма да има физическото време да го направи.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *