Плащат по 100 лева, за да протестираш

Емисари на различни политически сили плащат на ръка на мераклиите да участват в ежедневните протести

  Мизата за участие на протест започва с 20 лева и стига до 100. Но едрата банкнота ce дава само на богопомазани граждани, които са симпатизанти на определена политическа партия или пък са засвидетелствали привързаността си към нея с дребни дела.

Ако сте бедни или безработни, днес е моментът да захлебите, макар и временно. Емисари на различните политически сили щъкат из центъра на София и сами предлагат услугите си – а именно да излезете на площада срещу скромна сума от двадесетачка. На пръв поглед офертата изглежда дребна, но ако изкарате цялата четиричленна или петчленна фамилия на улицата, след броени часове имате шанса да се завръщате вкъщи с прилична сума, която ще ви помогне да преживеете седмицата или да платите забатачената сметка за парно.

На следващия ден отново може да изкарате някой лев – гарантирано е. Достатъчно е един път да сте влезли в контакт с подходящия човек, които знае в коя градинка да ви покани на разговор, за да пъхне в джобчето ви жизненонеобходимите средства и помоли за дискретност, която е задължителна за този вид бизнес.

И макар че политиците ни отричат съществуването на подобен алъш-вериш той процъфтява. В това се увери и репортерската журналистическа проверка.

„Няма партия, която да не брои кеш на свои хора, за да протестират. Правят го всички, но предлаганата сума е различна. Обикновено пачките се дават на мъже, защото се смята, че жените са по-неподходящи за подобна работа. Човекът нарежда на свои авери да проучват настроенията и да слухтят за граждани, които имат нужда да припечелват по нещо. Следва покана и оферта. Протестите винаги започват от „Орлов мост“ -и тези, и пролетните. Това не е случайно. Борисовата градина, която е съвсем наблизо, е удобно място за разплащания. Но тя е само една от локациите, в която може да осребрите желанието си да протестирате. Оглеждайте се за купувачи на гласове, когато минавате покрай Руската църква. В двора й също има търговци. Следващата спирка на този бизнес е градинката пред „Кристал“. Там, ако се позавъртите, също може да намерите някой бабаит, готов да ви зарадва с финикийски знаци“, разказва източникът, който ще наричаме Краси.

Различните партии плащат различно. ГЕРБ например дават 40 лева за еднократно участие. Но може да се пазарите и да удвоите сумата. Националистите са изключително щедри – те вадят по 50 лева на калпак.

За по-продължителна ангажираност и стоене до среднощ на „Дондуков“, „гарнирано“ с подвиквания, освирквания и всевъзможни маймунджилъци, сумата минава 100 лева. Не си мислете, че партийният лидер директно вади пари от джоба си и раздава. Най-вероятно той дори не подозира, че хората под него въртят подобни схеми.

БСП се оказват най-стиснати. Те дават по 25 лева на протестиращ, макар че феновете им люто се палят, когато чуят за търговия с гласове. Червената столетница подпомага протестиращите си симпатизанти и с бензин, и с храни, с плащане на сметки за ток.

Купувачите на гласове също въртят дребните си измами. Ако им е наредено да дават по 25 лева, ще гледат да дадат 20, а да гушнат петаче за себе си, реди „протестиращата“ клюка.

Никой не може да прецени колко точно на ден изкарва купувачът на гласове.

Няма яснота и по въпроса какво е неговото възнаграждение. Обикновено остава невидим за голяма част от негодуващата маса, защото знае как да пази гърба си – Наказателният кодекс не адмирира подобно печалбарство.

Политиците винаги са отричали и продължават да отричат съществуването на тази интересна и модерна професия, факт е обаче, че спретнати чичковци изскачат като зайци от храстите и предлагат банкноти.

За разлика от купуването на гласове по време на парламентарни избори, когато „самаряните“ записват ЕГН-то и трите имена на човека, който им е обещал гласа си, този път няма нужда от никаква бумащина.

„Парата на ръката и дим да те няма. Това е формулата, по която работят мъжете. Често самите те не са ангажирани на постоянни трудови договори някъде. За тях купуването на гласове е истински бизнес, с който могат да си позволят седмица-две на морето, в чужбина или пък да си платят стари сметки за парно. Правят го, защото животът им не е прекрасен. Това обаче не ги оправдава. Ясно е, че няма да забогатеят, нито да яхнат мерцедеси. Говори се, че част от купувачите на гласове на митингуващи са криминално проявени типове, че са притиснати, че нямат право на отказ. Каквато и да е личната им история, е срамен факт съществуването на толкова порочна и продажна практика“, разказва друг столичанин.

Десетки граждани, участващи в летните протести обаче отричат продажбата на гласове. Те твърдят, че са на улицата по своя воля и желание и че никой не ги оферира с неприлични предложения. Като най-силен довод посочват невръстните хлапета, които също са на барикадата, водени от желанието България да има едно по-добро бъдеще.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *