Пак война! Дянков отказал на Цветанов увеличение на полицейските заплати

Симеон Дянков и Цветан Цветанов (вдясно)

  Нов мегаконфликт зрее между вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, научихме от служители в Министерския съвет. Двамата дори не си говорят. Поводът е увеличението на заплатите на полицаите, които заплашиха със стачка наесен.

Цветанов бил в безизходица, защото знаел, че редовите полицаи го ненавиждат. Причината е, че ги излъгал за вдигането на заплатите им и нищо не правел по въпроса. Затова той говорил с премиера Бойко Борисов да убеди финансовия министър да отпусне нужните пари от бюджета. Дянков категорично отказал, защото и без това пари нямало, а всички свободни средства се насочвали за строеж на магистрали.

След като Дянков отрязал мераците на Цветан Цветанов за увеличение на полицейските заплати, отношенията им отново се вледенили, разказват служители по канцеларийте на „Дондуков“ 1. Те са убедени, че Цветанов искал Увеличение с 25 процента на възнагражденията на ченгетата не за друго, а за да запази малкото останало доверие на обществото и подчинените си. В последните дни вътрешният министър се държал като ощипана мома и дори се цупел на Борисов, защото не успял да издейства увеличението.

Запознати с конфликтната ситуация разказват и друга версия за скандала. Цветанов много добре е знаел, че допълнителни пари за ченгетата няма да има, още когато синдикалните им лидери са се срещнали с него. Затова пиар специалистите на вътрешния министър решили да пренесат спора в публичното пространство по схемата „Цветанов иска пари за полицаите, но Дянков не дава“. Така те се надявали да прехвърлят горещия картоф от вътрешния министър в ръцете на финансовия, който да излезе лош в цялата ситуация.

Дянков демонстрирал непукизъм към цялото мероприятие, добре познавайки методите на работа на колегата си вицепремиер. Той изтъквал, че има пълната подкрепа на Бойко Борисов за решенията си и не иска да се съобразява с Цветанов.

От няколко месеца насам силовият вицепремиер тихо негодувал, че Бойко Борисов има по-голямо доверие на Дянков, отколкото на него, явно усещайки, че губи битката за сърцето на премиера.

Угрозата от полицейски протести наесен става все по-реална с поредния цирк, който Цветанов спретна пред обществото и нарочи за виновник финансовия министър. Освен това се очакват още протести на учители и пенсионери. Засега правителството се опитва да потуши бунтовете сред възрастните, като им обеща да вдигне пенсиите. Това отчасти изяло и парите за ченгетата, за които Цветанов не успя да се пребори.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *