Олигархът Людмил Стайков и аверът му Марио Николов участници в задкулисна сделка между ГЕРБ и кръга на Първанов

Марио Николов и Людмил Стайков

  Пернишкият металургичен олигарх Людмил Стойков и аверът му Марио Николов вече кръжат в орбитата на управляващите, научихме от депутат.

Двамата са подсъдими за пране на пари и кражби на европейски пари. В миналото Стойков и Николов минават по-скоро за близки до БСП и дори подпомагат финансово кампанията на Георги Първанов за президент. Още преди провала на Гоце за председателското място в БСП, Марио Николов и Людмил Стойков поотделно били засичани в компанията на емисари, които работят за депутати от ГЕРБ. Срещите се осъществили в два софийски хотела. Това отново говори за задкулисна сделка между ГЕРБ и кръга около Първанов в БСП за атаки срещу сегашното ръководство на партията.

Точно месец след това делото срещу Николов и Стойков тотално се провали в съда и ги оправдаха по всички обвинения.

Георги Първанов

Ако от ГЕРБ поискат, ще ги осъдят, ще им повдигнат нови обвинения, ще ги тормозят, докато не се съгласят да дадат пари за предстоящите избори. Явно са се разбрали, защото са спокойни за бъдещето си. Така е, интересите нямат партиен цвят.

Не знам защо Марио Николов и Людмил Стойков все ги слагат в червените редици. Такива бизнесмени винаги подкрепят силните на деня“, разказва народен представител от опозицията, пожелал анонимност.

Всъщност Людмил Стойков никога не е губил добри позиции пред Бойко Борисов. Той беше оправдан още на първа инстанция, а втората също реши, че не е прал пари и не е точил САПАРД.

Публична тайна е, че перничанинът Людмил Стойков е близък със съгражданите си Богомил Гьорев и Иван Асенов – членове на приятелския кръг на премиера – „Котараците„. Въпреки че напоследък „Котараците“ и Борисов не са толкова близки, както преди 2 години, Людмил Стойков успява да се откупи още в края на 2009 година. В миналото той представлява интересите на силовата групировка и върти бизнес с техни подставени лица. Покрай близостта си с тях е спонсорирал и СДС, когато са били на власт. След това минава в лагера на БСП, а днес вече е в топли отношения с ГЕРБ.

Бойко Борисов

Бизнесът на Людмил Стойков по никакъв начин не е пострадал през 3-те години управление на Бойко Борисов, показват справки в концесионните договори на правителството и търговския регистър. Дори напротив, той става все по-силен играч в търговията с метали, което според депутати не е възможно без връзки с правителството.

На фирмада му “Евро Метал Трейд” била дадена зелена светлина да строи площадки за цветни метали в Брезник. Дори наскоро Министерството на икономиката му издало лиценз на проекта. През последните години Стойков взе чрез цесии и два стоманолеярни завода, а наскоро разшири и туристическия си бизнес, като взе къмпинг „Градина“ на Южното Черноморие. За терена той дълго време спори с друг червен бизнесмен – Николай Банев, и дори се стигна до сблъсъци на хората им покрай спора кой е законният концесионер на плажа.

Докато Банев има сериозни проблеми, създадени му от правителството, същото не може да се каже за Стойков, коментират запознати със случая. Според тях е твърде вероятно Людмил Стойков да ползва връзките си по високите етажи на властта и съдебната система, за да притесняват ексцентричния олигарх Банев, който остана твърдо в червените редици, въпреки че преди време Бойко Борисов като кмет го ожени лично в Столичната община.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *