Митничарят Георги Владимиров – Фози работел по контрабандни схеми за ГЕРБ

Георги Владимиров - Фози

  Митничарят Георги Владимиров – Фози е притискан от ГЕРБ, за да работи по контрабандни схеми за партията, твърди източник от Агенция „Митници“.

Фози стана причина за поредния скандал в парламента между Мая Манолова от БСП и бившия вицепремиер и настоящ депутат Цветан Цветанов. Според обвиняемия за подслушванията, Фози е обслужвал червената партия, а според Манолова той е имал чадър за престъпната си дейност от Кирил Калфин, който е депутат от ГЕРБ и бивш шеф ма митническото управление в Кюстендил.

Според запознати с дейността на Фози има голяма доза истина и в двете твърдения на депутатите. Освен това в скоро време се очаква куп митнически служители да залеят прокуратурата с показания за това как са притискани от отговорни фактори в МВР и ГЕРБ да работят за тях.

Цветан Цветанов и Бойко Борисов

„Георги Владимиров е началник на пункт „Гюешево“. Когато БСП беше на власт, обслужваше нейните интереси. След това го притиснаха, за да работи за ГЕРБ. Борисов и компания искаха немислими отчисления от митническите началници. Още като дойдоха на власт, не се разбраха с Фози и го уволниха. Тази процедура се повтори с всички началници на митнически бюра в страната“, казва служител в системата на митниците.

Самият Георги Владимиров призна в интервю, че е пил кафе с Бойко Борисов и Цветан Цветанов няколко месеца преди да дойдат на власт. Според хора от Кюстендил замисълът е бил през малкия КПП на Гюешево да се върти мащабна контрабанда с цигари, което е любимият бизнес на лидера на ГЕРБ от години насам.

Точно затова ГЕРБ включва в листите си през 2009 година Кирил Калфин, който е началник на териториалното управление на митниците в Кюстендил.

Замисълът е бил Калфин да командва началниците на пунктове като фози, за да пропускат определени пратки без проверка.

Кирил Калфин

Схемата започва да работи веднага след като ГЕРБ идват на власт. От август до края на ноември обаче управляващите са разочаровани от работата на Фози, който не бил достатъчно изпълнителен в поръчките. Точно затова лрез декември се получава заповед за съкращаване на служители в митниците и се прави оценка на персонала. Това е формалният повод Георги Владимиров – Фози да бъде съкратен.

„Докато Фози беше извън системата, с него се водеха преговори. Той обжалваше заповедта си за съкращение в съда. Там шеф беше човекът на ГЕРБ Георги Колев и лесно можеха да отменят заповедта и да го върнат. И това стана. През февруари 2012 година Фози бе върнат на стария си пост.

Тогава с Кирил Калфин бяха в чудесни отношения, все пак дълго са били колеги. Имали са търкания, но те са много назад във времето“, разказва източникът. Според него и през 2012 г. Фози е работил под чадъра на Кирил Калфин от ГЕРБ, но отново не е оправдал очакванията за обороти от контрабандни акцизни стоки. Този път вместо да го отстранят от длъжност, той е арестуван в акцията „Цигарджии“ заедно с варненския бизнесмен Борислав Манджуков.

„Тогава МВР е получило сигнал, че контрабандни цигари за над 22 милиона лева ще влязат в страната. Оказало се, че в ГЕРБ не знаят за тях, и набързо спретнаха акция, в която пришиха и Фози. И тази акция не доведе до съд за арестуваните“, спомня си замесен в аферата „Цигарджии“.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *