Злати Златев – Златистия ще съди Софийския затвор, за да се спаси от смъртта!

Злати Златев - Златистия

  Злати Златев – Златистия, легендарният дупнишки ъндърграунд герой, е завел мащабно дело срещу управата на Софийския затвор. Златистия е решил този път да търси правата си докрай и да направи истинско медийно шоу на 13 ноември от 11 часа, когато е насрочено първото заседание на Административния съд.

Негов защитник е адвокат Елен Янкова. Двамата седнали и направили простата сметка, че от 2009 г. насам са похарчени между 500 000 и 600 000 лева – пари на данъкоплатците за охрана на Златистия. Ставало въпрос за двама полицаи, които ежедневно следели Злати да не избяга с прословутите си патерици от сградата на Софийския затвор.

240 лева на ден струвало пазенето на вратата на килията на Злати, който и без друго – дори и да искал, нямало как да влезе в ролята на Батман и да прелети над стените и телената ограда. Комично-трагичната ситуация опъвала допълнително нервите на ВИП затворника, чието здраве се влошавало с всеки изминал ден.

„Няма друг начин. Ще почна и аз да съдя администрацията, ако искам да оздравея и да поживея още някоя и друга година. Всяка седмица в затвора умират хора, за което медиите дори не научават. Цари пълно безхаберие! Няма достатъчно лекарства. Обезболяващите са сведени единствено до аналгин, който е твърде слаб за силните ми болки. На мен ми се налага да вземам нимизал, който ме успокоява за 12 часа. Ако не са приятелите ми, направо прав умирам. Време е държавата да спре да пръска грешни пари по мен. Хората трябва най-сетне да научат истината за Златистия – не такава, каквато им я поднасят медиите, а каквато само аз я знам. Аз не се нуждая от гавази, а от справедливост. Надявам се, че този път ще имам правото да задам моите си въпроси към господата с тогите и да получа дълго чаканата от мен справедливост“, размишлявал пред съкилийниците си борбено настроеният дупничанин.

Адвокат Елен Янкова преди 4-5 месеца заведе друго дело срещу шефовете на затвора, пак по поръчка на стария висаджия. Тогава Златистия я помолил да направи нещо, защото му се губели кръстчета в трудовата книжка и цели 6 години стаж. Едно кръстче, според правилата на местата за лишаване от свобода, се равнявало на два работни дни в печатницата към панделата. Заради грешката обаче вместо да излежи присъдата от 18 години, се добавили още две нови лета, което я удължило на 20 години. „Злати не държи на парите, на заплатата.

Централен софийски затвор

Желае компетентните органи да бъдат коректни по въпроса с кръстчетата, защото след кратко прекъсване от една седмица отново е печатар. Той иска да получи свободата си, възможността да бъде лекуван, защото здравословното му положение е наистина много тежко. Има две дискови хернии, освен проблемите с крака. Не може да седи от болката. Повечето време прекарва легнал или прав. Беше огорчен, когато стана недоразумението с работните му дни в печатницата на затвора. Освен това доста време изкара на работа и във фитнес залата. Трябваше да прекъсне трудовата си дейност поради болежки, които го споходиха внезапно. Наложи се да заведем още едно дело срещу администрацията на Софийския затвор – заради невъзможността му да бъде лекуван, което е негово законно право“, разказа адвокат Янкова.

С днешна дата защитничката на Златистия обяснява, че самият той, който бил станал наполовина юрист, се чудел на написаното в правните документи. В един от тях пишело, че след като се запознали с материалите по преписката, представителите на Темида установили, че не са на лице законовите предпоставки за изготвяне на промяна в присъдата на лишения Златев. Към момента той не бил дал достатъчно доказателства относно оправдаването, като не признавал напълно вината си по отношение на извършеното от него престъпление и намирал наказанието си за завишено.

Истината обаче била съвсем друга – Златистия отдавна се е признал за виновен по делото за убийство.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *