Депутат от ГЕРБ точил ДДС

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков

  Депутатът от ГЕРБ Георги Марков, който стана причината 37 души от Свищов отвратени да напуснат партията преди седмица, е клиент на прокуратурата. Благодарение обаче на покровители от ранга на Цветан Цветанов вместо да отиде в съдебната зала, той влезе в парламента.

Разследването срещу Георги Марков за далавери с ДДС се точи от 4 години. Точно заради него през 2010 г. не друг, а самият Цветан Цветанов заявява, че не могат да го номинират за депутат, защото при проверка са излезли факти, които могат да дискредитират партията. Само 3 години по-късно, на последните парламентарни избори, Марков вече е в листата на ГЕРБ, при това от Велико Търново. Неин водач, както е известно, е не друг, а Цветанов.

В Свищов имат обяснение за тази чудна метаморфоза. Твърдят, че Георги Марков си е намерил мощен покровител включително и финансов, в лицето на скандалния ректор на Стопанската академия Величко Адамов. Той успял да го нареди в депутатските листи, съставяни лично от Цветанов. Как точно е бил убеден бившият вътрешен министър да направи този скок в отношението си към Георги Марков, може само да се гадае.

Бурната бизнес и политическа кариера на Марков започва в средата на 90-те години, когато регистрира фирмата си „Нове – МБ“. Дейността й приключва с афера за десетки хиляди левове ДДС. Тя набързо е прехвърлена на беден циганин. Сделката по прехвърлянето е направена от застреляния по-късно адвокат Петър Лупов.

Веднага след това Георги Марков регистрира „Нове – МГ“. По това време той е пръв приятел със Севгин Осман. Турчинът е сред най-близките хора на Касим Дал, който неотдавна направи своя партия. Двамата са лежали заедно в затвора преди 1989 г.

Благодарение на връзките си Севгин Осман приватизира една от най-големите фирми в крайдунавския град – „Автомобилен транспорт – Свищов“ ЕООД. Неговата компания „Дунав Автотранспорт“ получава богатото предприятие буквално без да плати за него – дават му го срещу разсрочено заплащане и ангажимент да увеличи работните места, което така и не се случва. Севгин Осман не само не плаща за автомобилната фирма, но и я затрупва с нови дългове. Държавата започва да запорира сметките и имотите му.

Тогава той прави елегантен ход. През 2004 г. продава автогарата на „Нове – МГ“ ЕООД на неговия близък приятел Георги Марков за нищожните 30 250 лв. Месец по-късно Георги Марков на свой ред препродава автогарата. Купува я „Дунав автотранспорт – 2″, чийто собственик е съпругата на Севгин Осман – Гюлдерен. Цената е вече 93 549 лева. В рамките на 30 дни многострадалната автогара става 3 пъти по-скъпа. Според експерти такава сделка се прави с една-единствена цел – теглене на ДДС

В крайна сметка фирмите „Нове – МГ“ и „Автомобилен транспорт“ са прехвърлени в ръцете на бедни цигани от Ловешко. Колко банално!. Дружеството „Нове -МГ“ обаче има и друга спомагателна дейност – незаконен дърводобив. Днешният депутат от ГЕРБ Георги Марков навремето се залюбил с тогавашната директорка на Горското стопанство в Свищов – Лиляна Симеонова. Търговете за сеч на дърва, както е известно, са изключително апетитни. Освен това местното горско притежава и атрактивния остров Вардим.Това място във водите на Дунав е предпочитано за ловни излети от високопоставени ловци и риболовци, сред които политици, професори, футболисти, бизнесмени.

Силен конкурент на Георги Марков в дърводобива обаче е сикаджията Тодор Тодоров – Бобслея.

Двамата влизат в люта схватка която се разиграва пред очите на града. Върхът е, че през септември 2010 г. Тодор Тодоров – Бобслея наема билборд в центъра на Свищов. На него поставя надпис, че Георги Марков е замесен в ДДС измами. Георги Марков обаче е прозорлив – той вече е станал партиен член в ГЕРБ и дори се е издигнал до шеф на партията в Свищов. Отговорник за регион Велико Търново и водач на листата там е лично Цветан Цветанов.

Точно по това време срещу Георги Марков е подаден сигнал във Върховна касационна прокуратура. Делото уж е взето под специален надзор. Докъде е стигнало днес това дело, никой не се наема да даде отговор, факт е, че Георги Марков сега е депутат от ГЕРБ, а в Търговския регистър няма и следа от неговите дще фирми с идентичните имена „Нове – БГ и „Нове – МГ“.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *