Взривовете до Петолъчката заради незаконен бизнес

Взривовети в склад за боеприпаси край Петолъчката

  Предните взривове в складове за боеприпаси, които този път отнеха и няколко човешки живота, не са инцидент или плод на небрежност. Според източник, който дълги години е работил в Генералния щаб на Българската армия, в случая става дума или за разчистване на сметки от конкуренция, или за заличаване на следи.

„Публична тайна е, че бизнесът с боеприпаси е доста доходоносен. Почти колкото този с контрабандата на цигари“, каза нашият информатор и описа схемата, по която боеприпасите се изнасят за продан и се заменят с други.

Всичко започва с така наречената утилизация, или разснаряжение. Терминът означава разкомплектоване на боеприпаси. Или казано по-просто, разглобяването им на части.

След това разглобяване се получават различни материали, някои от които се използват впоследствие за производство на нови боеприпаси. Това се прилага за различни видове снаряжение. Някои са забранени за употреба от НАТО или пък им е изтекъл срокът на годност. Процедурата е обявяване на обществена поръчка от страна на Министерството на отбраната, която винаги се печели от частна фирма, близка до управлението в момента.

Министърът на отбраната Валентин Радев

От тук нататък схемите са няколко но най-разпространената е чрез т.нар. „освежаване“. Изтеглените от складовете на Министерството на отбраната боеприпаси след леко „освежаване“, главно пребоядисване, се препродават основно на африкански и азиатски пазари, а обратно в складовете на министерството се връщат материали, получени от унищожаването на негодни боеприпаси. Те са внесени незаконно от места като Косово например. Дори боеприпасите да са с изтекъл срок на годност, това не значи, че не са годни за употреба и не могат да се продадат. Цената на снаряд за танк може да стигне до няколко хиляди долара. На черния пазар вървят също така и забранените за употреба противопехотни мини. Вместо да ги разглобят, фирмите, спечелили търг за утилизация, ги продават на трети страни.

Печалбите са огромни, защото Министерството на отбраната заплаща около 50 евроцента на килограм боеприпас за унищожаване, а от същия този боеприпас се получава чиста печалба, варираща от няколкостотин до няколко хиляди долара.

Изчислението е в долари, защото това е основната валута, за която се продават на азиатския и на африканския пазар. Всичко това, разбира се, не може да става без висша политическа протекция от най-високо ниво. „Роля в схемата играе зам.-министърът на отбраната Валентин Радев, но над него има още някой, който му осигурява гърба. Това са операции, които се правят в нарушение на всякакви международни спогодби и натовски правила“, казва нашият източник. Той е категоричен, че първият, от когото трябва да се търси отговорност, е министър Цветан Цветанов. „Има ясен закон, в който е описано кой отговаря за съхранението и безопасността на подобни опасни боеприпаси – категоричен е източникът ни и добавя: – Конкретната служба се казва КОС, което означава Контрол на общоопасните средства. Има я във всяко регионално поделение на МВР, така че въпросите трябва да се насочат към министъра на вътрешните работи. По закон той носи пряката отговорност. За съжаление г-н Цветанов странно изчезна от публичното пространство, прехвърляйки защитата на управляващите в ръцете на безпомощния министър на отбраната и на някаква чиновничка в същото министерство. Вината за случилото се е негова и на никого другиго. МВР не е опазило нито складовете, нито живота на служителите в тях. За това навсякъде по света се подава оставка“, възмущава се високопоставеният служител на Генералния щаб, който е убеден, че прокуратурата и разследването и този път няма да стигнат до истинските виновници.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *