Безсънието води до затлъстяване

Най – добрият път към здравословно отслабване е хубав сън през нощта

Отслабване с „Диетин Комплект”

отслабване и сън

От много години учените знаят, че възрастните спящи по – малко от шест часа на денонощие, са изложени на висок риск от затлъстяване. Последното проучване по темата показа, че връзката между безсънието и наднорменото тегло всъщност е още по – коварна, защото само три – четири нощи без спане могат да доведат до значително покачване на теглото.

По време на изследването, експерти от Университета в Колорадо наеха 16 здрави мъже и жени, които бяха тествани в продължение на две седмици. По време на експеримента всички участници бяха поставени под апаратурно наблюдение в отделни стаи, като учените проследяваха техния метаболизъм и количеството кислород в кръвта. За да няма място за догадки, всяка тяхна хапка бе записана старателно в дневника.

През първата седмица от проучването, на половината от участниците бе позволено да спят по девет часа на нощ, а другите имаха право само на 5 часа сън, като всички са имали възможност да се хранят с каквото и колкото поискат. През втората седмица и първата група бе ограничена до 5 часа сън за денонощие, а времето за спане на втората бе редуцирано още – на 4 часа.

Изследователите установиха, че стоенето до късно и пет часа сън увеличават метаболизма. Лишените от спане участници изгаряли допълнително по 111 калории на ден. Но въпреки завишения разход на енергия, хората принудени да стоят будни започнали прогресивно да покачват килограми. Само за една седмица, почти всички от тях добавили към талията си по минимум 2 кг!

„Въпреки че може да изглежда малко странно, резултатите съвсем не са учудващи. Липсата на сън води до промяна в поведението. Хората просто започват да се хранят много повече и то с явно предпочитание към въглехидратите, които основно се преобразуват в телесни мазнини. Освен това се променя и времето за хранене. Когато имаш възможност да се наспиш обичайно закусваш повече, ако страдаш от безсъние е точно обратното – истинският глад настъпва след 22:00 часа”, коментира Кенет Райт, директорът на отдела от Хронобиология.

В действителност, лишените от сън изяждали много повече калории късно след вечерята, сравнено с която и да е друга част от деня. В крайна сметка било установено, че при такава ситуация се консумират средно по 6% повече калории.

Миналата есен в Чикаго пък бе установено, че безсънието променя и биологията на мастните клетки. В случаите на безсъние, мастните клетки станали по – малко чувствителни към инсулин, което явление се свързва с появата на диабет и затлъстяване.

„Добрият сън като цяло не може да ви предпази от затлъстяване, но в крайна сметка помага при отслабване. Освен това имайте предвид, че нашето проучване продължи едва няколко дни, все още не сме наясно какво точно се случва, когато безсънието продължи с години. Надяваме се, че ще имаме възможност да проведем и дългосрочни изследвания, защото за нас тази тема представлява огромен интерес”, допълва Райт.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *