Мистериозна чума избила неандерталците и дала път на хомо сапиенс!

Хомо сапиенс vs. неандерталци

Ключовият фактор, който разделил човека от неговите съперници преди 100 000 години може би не е езикът, а мистериозна болест. Тя изморила ранното население на Африка, докато останали само 5-10 000. Но от тази малобройна група, човеците отново изплували и триумфирали над своите еволюционни братовчеди – неандерталците.

Мистериозната бактерия атакувала малките деца и новородените, като причинявала симптоми, подобни на сепсис и менингит. Скоро след това броят на homo sapiens се увеличил драстично и хората се разпространили по Земята.  Изследователите са установили, че хората са елиминирали два гена от приматите, които може би са правили ранния човек уязвим към инфекции. Тези инфекции са свързани с бактерии като E Coli. Въпреки, че не е възможно да се различи какво точно се е случило по време на еволюцията, изследователите са проучили молекулярните сигнали около тези гени, за да предположат, че предците на съвременните хора са се борили с огромна заплаха от инфекции преди 100 000 и 200 000 години. Те са намалили значително броя на хората и само тези с определени мутации са оцелели.

Добре известно е, че преди 100 000 години пред еволюцията на човека е възникнало мистериозно препятствие. Този въпрос остава нерешен все още, което предполага отговори като

Неандерталско семейство

генни мутации и културно развитие, климатични промени, вулканични изригвания. „В малка ограничена популация, една мутация може да има огромен ефект”, казват учените. Те са открили два гена, които не функционират у човека, свързани с приматите, които са били мишена за патогенните микроорганизми срещу новородените. „Унищожаването на най-малките може да има огромно влияние върху репродукцията. Оцеляването на видовете може да зависи от резистентността към патогена или от елиминирането на протеина, който го привлича. Разкодирането на генома може да осигури добри познания за това как са еволюирали организмите”.  Учените възкресили тези „молекулярни останки” и открили, че протеините били разпознавани от патогенни щамове на E. coli и стрептококи от група В.  Съвременните микроорганизми могат все още да се свързват и потенциално да променят имунните реакции. Процеса на възникване на нови видове от вече съществуващите е движен от различни фактори и причинителите на инфекции са един от тях, обясняват учените.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *