Дачо на Софка има акъл колкото кокошка!

Дачо
Дачо

  Дачо на Софка е сред най-одумваните мъже във Врачанско. Не минава и ден, през който местен жител от село Баница да не отбележи тъжно, че бившият на Софи Маринова и настоящ мъж на тяхната Галка Данаил Игнатов ще изгние в италиански затвор заради глупостта с хероина.

В кафето, което е единственото работещо заведение, насред мегдана се минава рано сутрин, обед и вечер като за отчет на актуалните клюки. Няма нещо, което да не се знае – като се почне от раждането на бебе и се стигне до смъртта на старец.

Повечето хора са забързани или поне дават вид на такива. Занимават се с гурбет и август е единственият месец в годината, когато си позволяват да се отбият в родния си край. Пръснати са предимно в Италия, Испания и Гърция, но има и такива, които са стигнали чак в скандинавските държави.

Сега обаче са развълнувани за бъдещето на Дачо, когото тук наричат Дачо Мулето заради бизнеса му, който отдавна не бил тайна за никого. Дори за баща му Петърчо, който и бездруго се чудел как да свърже двата края. Ако се вярва на клюката, Данаилчо дори се опитал да вербува и други момчета от селото, които да пътуват често до Ботуша, уж по важна работа. Колко са се подали – никой не знаел.

Дачо и Палка вдигнаха тежка сватба, която впечатли ромската общественост във Врачанско с дарове и кючеци
Дачо и Палка вдигнаха тежка сватба, която впечатли ромската общественост във Врачанско с дарове и кючеци

„Вие пък какво сте тръгнали да се интересувате от този ръждив мангал?! Минават тези дни журналисти – все за него питат. Че кой е тоя, бе?! С какво е известен? Добре че се отърка в Софи Маринова, та влезе във вестниците. И добре че сега стана белята с „белото“, та скоро славата му няма да залезе. Това момче няма никакъв акъл в главата. Не знае и чужди езици.

Чудно е как е стигнал до Италия без да се загуби, но вероятно никога не е пътувал сам. Важно е кой го водил в чужбината, кой му е шефът, защото той не е оправен човек. Мозъкът му е като на кокошка. Стига му да пази равновесие. Вижте само какъв му е моралът – никакъв. Баджанак е на баща си не само покрай Софи Маринова, но и с други моми. Бройката им не може да се хване. За капак се ожени за Галка, дъщеря на втората жена на Петър – Елица. Той е един прелюбодеец кръвосмесител. Това, което върши това лайно миризливо, и църквата го забранява. Не може баща и син да се задомяват за майка и дъщеря. Голям грях е това и Господ го наказа. Нека сега му гният кокалите в ареста“, гневи се мургав обитател на селото и отпива набързо няколко глътки бира.

Компания му правят няколко събратя по пиво. Всички се усмихват загадъчно, когато стане дума за Дачо и неговата невеста Галка, която в момента била със статут на „сламена вдовица“, т.е. на жена с мъж, който е далеч от нея.

Категорични са, че ги е събрала глупостта. Младата булка била красива и изключително цицореста – факт, който впечатлявал мъжката част от населението на село Баница. За сметка на бюста й липсвал акъл. Ама толкова й липсвал, че пристанала на Дачо недевствена, напук на старите ромски закони, изискващи почтеност и морал.

В спретната розова къщурка Дачо е заврян зет
В спретната розова къщурка Дачо е заврян зет

„Хубава е нашата Галка. Учи във Враца в някакво училище. Мисля, че има 11-и клас. Но Дачо не е по-умен от нея. Просто Софи Маринова го отрака, поглези го с дрехи, с пари, показа му някои женски номера и той стана мъж. Е, после го върна в селото на баща му Алтимир да пасе патките. Ама той вече тарикат. Почна да прескача до Баница, да играе билярд в едно кафе. Завъртя главата на Галя, ма тя беше малка, май нямаше и 18 години. Не знаем с какво я е спечелил, вероятно с нещо научено от кака Софка“, шеговито подхвърля друг любител на бирата от предобедните часове и намига на екипа.

Твърди, че освен с Мулето Дачо се ползвал и с прякора Падрино (Padrino), което от италиански на български ще рече Кръстник. Няколко пъти се хвалил, че с този природен тен на кожата го докарвал на сицилианец.

Пробвал да прочете и култовата творба на Марио Пузо. Подхващал книгата няколко пъти, стигал до определена страница и му писвало да чете. Освен това имало и изрази, в които не могъл да разбере за какво става дума. Това изключително го изнервяло, макар че си имал любим герой -дон Вито Корлеоне. Нещо повече – унесен с бизнеса си да пътува до Италия, той толкова сериозно се вживял, че разправял как има физическа прилика с дъртия мафиот.

Данаил Игнатов - Дачо„И на български не знае да пише. Как ще преговаря с италианците, как ще го върти бизнеса си?! Иначе разбрахме, че е станала беля… Той наистина има някакви братовчеди в Милано. Тази Любка, от чиято карта звънял, не я познаваме, май не е идвала в Баница. Дачо обаче не може да бъде мафиот от класа. Трябва да се разбере кой му капитанът, кой му е ръководителят. Мислим, че момчето на Петърчо е част от мрежа, а не ръководител на банда. Жалко че италианските магистрати не са като нашите. Ще го ушият с някаква 10-годишна присъда и ще гние. През това време хубавата му невеста може отново да се задоми…

И сто цигани да застанат пред портите на съда в Италия, нищо няма да се промени. И жените ни да се скъсат от клетви по жабарите, те пак ще са безмилостни. Дачко си загива, това е положението“, коментира ситуацията друг ром, а после наругава стадо от гъски, които с крясъците си пречат на разговора.

Местните – предимно роми, се кълнат, че родата на Галя ще направи всичко възможно за да се размине панделата на Данаил. Заканвали се, че ще наемат няколко адвокати, но момчето трябвало да види свобода, защото имал малко дете и не бил виновен за хероина. Имало други над него, които трябвало да понесат вината. Имената им обаче се пазели в строга тайна от хората. По какви причини – не става ясно.

Факт е, че фамилията на Галя не живеела никак бедно. Къщата им, издържана в розов латекс, била една от малкото ремонтирани с гипсокартон и лунички на таваните. Набивала се на око дори и на другоселци, защото имала добре поддържан двор с трева за разлика от останалите цигански къщи, в чиито дворове щъкали кокошки, патици и какви ли не животинчета.

Семейството не разполагало с кон и каручка, защото имали средства да пазаруват стоки от магазина, та не се налагало да обикалят бостаните за зеленчуци. Елица, майката на Галя, живеела в дома на Петърчо, чийто ремонт навремето направила певицата Софи Маринова. Дачо пък станал зет в Баница и от време на време с кеф разливал с местните юнаци.

„То Дачовата работа е като на гол гъз шише лимонада. Сиромах си се е родил, сиромах и ще си отиде. Намаза покрай Софито, но всичко свърши. Свикна да живее нашироко и като се разделиха, видя зор. Сега иска да направи нещо момчето, ма не може. И сватба стори в ресторант „Чех“ във Враца, пари теглили, кола залагали. И защо им бе това чудо?! Няколко дни след подписа го задържаха. Като си роден циганин, как да станеш италианец, а?! А той го иска. Ето му сега Спасовден. Ще е в Италия, но в затвора. За акъл нека му е, да види как се става баровец“, обобщават местните, загрижени за бъдещето на Дачо на Софка, който вече е женен за Галка, но последното няма никакво значение…

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *