Артишокът, розмаринът и водораслите са мощен детоксикатор

Артишок

  Не е необходимо да се подлагате на дълги и неприятни процедури, за да освободите организма си от токсини. Това твърдят американски токсиколози от университета в Чикаго, които са изследвали пречистващото въздействие на различни хранителни продукти.

Според учените най-силен ефект имат артишокът, морските водорасли и розмаринът. Артишокът е богат на цинарин. Това вещество, играе голяма роля за стимулиране на черния дроб и отделителната система.

Водорасли

Един артишок има съдържание та 10 г фибри. Те прочистват дебелото черво, а съдържанието на калории е само 65. Той може да се консумира задушен, консервиран или изсушен в салати и сосове за спагети.

В Морските водорасли се съдържат вещества подобни на въглехидратите, наречени фукани. Те от своя страна намаляват възпаленията в тялото, предпазват организма от радиация и са много полезни за черния дроб. Изсушените водорасли могат да се добавят към супи, салати или да се консумират със спагети.

Розмарин

Розмаринът е мощен стимулант на черния дроб, който удвоява количеството жлъчен сок и по този начин противодейства на токсините. Освен това той е богат на карнозинова киселина, която помага на тялото да произведе веществото глутатион, което има силен детоксикиращ ефект. Специалистите съветват хората да добавят смлян розмарин в готвените ястия както и в сосовете за салати.

Ряпата дайкон прилича на по-голям морков, бял на цвят и се използва за пречистването от слуз от тялото и за премахването на токсините. Ряпата сьдьржа глюкозинолати – вещества, които имат антираково действие. С дъвченето на дайкон се освобождава ензим, чрез който се осъществява превръщане на глюкобразина в дииндолилметан (DIM). Той представлява вещество, което има способността да неутрализира вредните форми на естрогена. Консумира се нарязана или настъргана в салати, сандвичи и готвени ястия. Лененото семе е най-богатият хранителен източник лигнини подобни на фибри вещества, които неутрализират вредните форми на естроген.

Ряпата дайкон

Освен това то съдържа известните с противовъзпалителните си свойства омега-3 мастни киселини, от своя страна стимулиращи перисталтиката на дебелото черво. По 2 супени лъжици ленено семе (смляно), ежедневно могат да се добавят в овесените ядки или сокове. Чесъна с антибактериалното си действие подпомага организма да произвежда тъй наречения – глутатион, който е мощен антиоксидант и подпомага черния дроб в завършване процеса на детоксикация. Той е богат и на серни вещества и антиоксиданти, предпазващи от увреждане клетките. Само една скилидка чесън дневно в сурово или термично обработено състояние освобождава организма от токсини.

Зелен чай

Освен добре известните му противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, зеленият чай помага на черния дроб и повишава до 80% нивото детоксикиращите ензими. Той е прекрасно средство за пречистването на организма, благодарение на своите алкализиращи свойства.

Зеленолистните зеленчуци, като спанака имат алкализиращ ефект и са богати на хлорофил. Той спомага да пречистването кръвта и предпазва от рак. Консумацията на пореч, аругула, алабаш и къдраво зеле помага на тялото да елиминира опасните форми на естроген.

Лимоните балансират киселинността, причинена от прекомерна консумация на животински протеин, захар и зърнени храни. Тези цитруси помагат за изхвърляне на токсичните вещества от черния дроб. Половин изцеден лимон в чаша топла вода или зелен чай на ден хидратира тялото и стимулира мускулите на стомашно-чревния тракт.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *