6 стъпки за здрави кости

Много хора неистово се стараят да стопят мазнините и да развият мускули, но обикновено забравят за здравето на костите си, докато не получат някаква травма.

skelet-zdrave

Трябва да се грижим за костите, още докато сме млади. Но след 50 години трябва да сме особено внимателни с начина си на живот, който може да се превърне в рисков фактор за здравето на костите ни. Пушенето, прекаляването с алкохола, недостатъчен прием на калций имат негативно въздействие върху скелета ни и могат да доведат до сериозни заболявания, като остеопороза и др.

„СТАВИН- КОМПЛЕКС“ – КРАЙ НА БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ И КОСТИТЕ! ВИЖ ТУК:

6 СТЪПКИ ЗА ЗДРАВИ КОСТИ

1. Здравословни храни за костите: 99% от калция, който приемаме, се натрупва в костите (тук спадат и зъбите). Останалият 1% се разпределя в меките тъкани и кръвта. Млечните продукти и соята са особено богати на калций. Също така, орехите, рибата, портокалите, броколи и зеленолистните зеленчуци.

2. Добавки калций. Приемайте хранителни добавка калций, обогатен с витамин Д.

3. Печете се на слънце по 15 минути дневно. Витамин Д3 е много важен за усвояването на калция.

skelet

4. Движете се всеки ден. Костите се стимулират оптимално, когато се движим. Ходене, плуване, тичане, йога и пр.

5. Спрете цигарите и намалете алкохола. Алкохолът намалява способността на тялото да превръща витамин Д, като така намалява съдържанието на калций в тялото. Пушачите обикновено водят по- заседнал начин на живот и или са по- слаби, или по- пълни, но и двата случая са рискови.

6. Жените след 40- годишна възраст трябва да бъдат особено внимателни с профилактиката на здравето на костите. Консултирайте се с личния си лекар.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *