Изобретиха мечтата на шофьора – автомобил задвижван от … въздух!

AirPod

Автомобил движещ се не с газ, бензин или ток, а задвижван от… въздух. Така индийските учени са на път да сбъднат мечтата на милиони шофьори по света с тяхното непретенциозно возило ТАТА.

Индийският производител на автомобили Tata, за разлика от останалите компании, които работят върху електрически коли и алтернативни горива като водород и биодизел, се стреми да създаде кола, която се движи със сгъстен въздух. Моторът на този концептуален модел, наречен шеговито  AirPod, се движи от налягането на въздуха, съхранен в резервоар зад борда.

Въпреки революционното на пръв поглед „гориво“, оказва се че идеята за двигател, задвижван от сгъстен въздух, не е нова. Първите опити с такъв двигател са били правени преди повече от 100 години, но не с голям успех.

TATA AirPod

Проблем се оказала ниската скорост на возилото и невъзможността за постигане на по-високи скорости на движение.

Но сега авторите на проекта AirPod споделят, че тяхната кола вдига максимална скорост от около 70 км в час, което си е напълно приемливо за градско шофиране. Работата по автомобила продължава, а индийците обещават, че ще пуснат серийно производство на AirPod до максимум две години. Дано поне колата да е достъпна за джоба на българските потребители и да не се сетят да обложат с данък и въздуха до тогава.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/0RBl1LFUQ4c

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *