България: Да шамаросваш деца е нормално

Насилие над деца

„Който не е ял бой като малък, ще яде като голям!” Тази българска максима все още важи с пълна сила у нас и това се доказва от от национална анкета на центъра за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), която бе направена във връзка с предстоящи промени в Закона за детето. Две трети от българите нямат нищо против „минималното насилие” върху невръстни малчугани като раздаване на шамари, пляскане по дупето и дърпане на ухо. Проучването бе осъществено през първите две седмици на февруари, а в него участваха хора от всички възрасти.

Резултатите от изследването показват, че по-образованите хора са склонни да отричат дори и минималното насилие върху децата, като по тяхното мнение трябва да се търсят други методи за укротяване на палавите хлапета. На другата страна застават хората с по-ниска квалификация, които са по-склонни да шамаросват провинилия се наследник. Въпреки това, крайният извод е, че дори и сред хората с висше образование, масата одобрява насилническите методи.

Непослушни деца

Според социолозите, децата стават жертва на насилие най-често в семейства, които живеят без сключен граждански брак. Най-отявлени противници на насилието са на първо място жените, следвани от младите и образовани българи като цяло и жителите на по-големите градове.

Цели 91 % от нашенците смятат, че дори и вкъщи не трябва да се оставя без надзор дете под осем годишна възраст, като това изискване е подкрепено от представители на всички прослойки. 85 % от участниците в анкетата пък застават зад мнението, че децата до 14 години трябва да посещават обществени места задължително с придружител след осем вечерта.

Българите са на мнение, че полицията трябва да проверява абсолютно всеки сигнал за насилие над деца, дори ако съобщението е анонимно. В тази точка е интересно, че не са забелязани съществени различия по този въпрос между хората които имат и тези, които нямат деца. Изводът от това е положителен, защото мнението показва, че хората като цяло не одобряват насилието над децата.

🙂 Така може:

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *