Янко Лудия духна в Африка

Янко Ваташки - Лудия
Янко Ваташки – Лудия

  Броени дни след като излезе от софийската пандела, Янко Лудия напусна България. Една от легендите на подземния свят у нас замина при свои доверени авери в ЮАР. Причината била прозаична – искал да си почива и да се радва на свобода, вместо да отговаря на журналистически въпроси за престоя си зад решетките.

Както и се очакваше, репортерите нападнаха Ваташки още пред вратата на мястото за лишаване от свобода, но единствено бързите му реакции успяха да го спасят от прекаленото любопитство. Янко се метна в чакащата го лимузина и офейка в компанията на друго лице от криминалните хроники – прословутия Стоян Златния.

Ваташки бил твърдо решен да говори, когато му дойде времето. А по неговите думи това щяло да стане, когато се уредят нещата около политическата партия, която основа преди месеци – Национално движение „Съвършена България“. Гръмките претенции на Ваташки са, че оттук нататък ще се посвети изцяло на мисията „да подобри социалния живот на обикновения българин“.

Зад решетките Янко Ваташки си преосмислил философията за живота
Зад решетките Янко Ваташки си преосмислил философията за живота

Именно в Африка Янко се надявал да получи просветление и съвети от близки на програмата, по която ще протече участието му в евентуалните предстоящи предсрочни избори. Зад гърба си Лудия има доста последователи от ъндърграунда, които се заклели, че ще гласуват твърдо за него. Идеите му се споделяли и от момчета, които хал хабер си нямали какво се случва зад оградата на българските затвори. Част от тях били заклети фенове на стихотворенията му, които той редовно публикувал на своята фейсбук страница.

Информацията, че Ваташки е в ЮАР, се потвърди и от неговата адвокатка Елен Янкова, тя искрено се разсмя на слуховете, че страховитият бандит подготвя тежка сватба с тайнствена изгора и ги нарече пълна измишльотина. Самият Янко също с изненада разбра, че ще прави сватба, след като репортер го потърси, за да му честити.

„Няма да се женя! В Африка съм и си почивам. Но ще се върна в България, защото мисля, че човек е полезен там, където се е родил. Ако това място е България – длъжен си да работиш за благосъстоянието й. Ето това мисля да правя.

Янко Ваташки - ЛудияПрез петте години в затвора имах много време да мисля за философията на живота, за приятелите, за любовта. Имах време и за книги. И всеки ден четях една и съща книга. Почти я наизустих. Казва се „Граф Монте Кристо“ на Александър Дюма – баща и е любимата ми. Тя е по-силна от Библията. Зная всички реплики на главния герой Едмон Дантес“, сподели пред журналисти бащата на детето на фолкдивата Соня Немска.

Близки на Янко разправят, че първите часове на свобода той отпразнувал в ресторант със сръбска скара, заобиколен от верни приятели.

Пет години от живота си Янко Ваташки излежа за отвличане на арабина Махамед Атти, станало през юни 2002 г. в центъра на София. Похитителите от бандата на Янко подложили жертвата на изключителни мъчения.

Според показанията той бил лишен не само от храна, но и от вода. Краката и ръцете му пък били горени с ютия и рязани с остър нож. Роднините на Атти платили 20 000 долара на момчетата с бицепси, за да го пуснат.

От материалите по делото станало известно, че отвлеченият бизнесмен въртял далавери със синтетична дрога. Ваташки и до днес твърди, че е невинен и е бил „нагласен“.

 

Васил Илиев
Васил Илиев

Нарочили го за убиец на Васил Илиев

Янко Ваташки е сред малкото ьндърграунд герои, които започват „кариерата“ си още в средата на 80-те години на миналия век. Тогава името му попада в полицейските досиета, защото се занимава с чейндж и далавери по морето. По-късно се присъединява към момчетата на Иво Карамански и заминават да „вършеят“ за автомобили в Чехия и Унгария.

Името му всява страх дори сред най-закоравелите разбойници. През 1995 г. в пресата тръгват публикации, според които Янко Лудия, какъвто е прякорът му, има пръст в разстрела на Васил Илиев. Обявен е за национално издирване. Към „греховете“ му се приписват и няколко грабежа за милиони левове.

За да се спаси, решава да инсценира собствената си смърт на жп гарата в Будапеща. По собствения си сценарий „загива“ при престрелка. После сам разлепя некролози и се постарава слухът да достигне до България.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *