Стрелбата срещу Златко Баретата поръчана от Бойко Борисов!?

Златомир Иванов - Златко Баретата

  Показният атентат срещу Златомир Иванов – Златко Баретата е поръчан от кръгове, близки до властта. Това твърдят запознати с покушението посред бял ден в центъра на София. Според източниците на отстраняването на бившия командос е имало две цели. Едната е била устата му да бъде затворена завинаги за да не разкрие грозни тайни от престъпното минало на премиера Бойко Борисов и най-близкото му обкръжение. Този кръг бил изключително притеснен от съдебното делото срещу Баретата, на което той трябваше да се яви в деня на атентата. Съвсем реални били опасенията на някогашни съратници на обявения за лидер на наркоорганизацията „Фирмата“, че той имал намерение да съдейства на прокуратурата като осветли схеми и връзки на управляващите с ъндърграунда.

Според друга версия елиминирането на Баретата щяло да освободи територия за някогашен бизнес партньор на Борисов, който през последните две-три годиии навлизал агресивно на пазара със синтетични наркотици. Анализатори на този пазар обясняват, че този тип дрога е изместил хероина, чието разпространение се държеше от Баретата. След ареста му структурите в страната били разбити, а лейтенантите на бившия командос минали на подчинение на новия играч. Според източниците той перял милионите от трафика на наркотици през многобройните си легални фирми. Запознати твърдят, че поръчителят на атентата срещу Баретата в миналото е бил служител на Специализирания отряд за борба с тероризма. В подкрепа на тази теза бил и начинът, по който е организирана стрелбата. Той в никакъв случай не бил дело на аматьори, а на добре обучени кадри. Близки до разследването разкриват, че организацията започнала още в началото на октомври. Тогава Съдебната палата бе атакувана с домати.

Инцидент, който мина в бюлетините на МВР като хулигански акт. Той така и не беше разкрит. Нашите източници обаче твърдят, че това е било тест за охранителната система на Съдебната палата. След атаката с домати по сградата от нея бяха иззети записите от камерите над входа. Оказа се, че те не са запечатали лицата на хулиганите. По този начин организаторите на покушението срещу Баретата са искали на 100 процента да се уверят, че при акцията стрелците няма да бъдат засечени от техниката. Минути след стрелбата записите пак били иззети, но на тях нямало никакви годни следи, по които разследващите да тръгнат, за да стигнат до атентаторите. Стрелците са били в апартамента на таванския кетаж, от който отекна канонадата срещу Баретата. Тогава те сложили картони на прозорците, за да не бъде засечено движението из помещението. Това разказал пред разследващите свидетел, който живеел в близка кооперация. Още преди седмица той видял, че прозорците са запушени, но решил, че това е работа на клошари и подминал факта като незначителен.

Не е случаен и изборът на мястото, от което е стреляно, обяснява бивш кадър на МВР. Сградата на бившия Търговски дом има пет входа и изхода. Там движението на хора през деня е голямо, тъй като в нея има доста магазини и адвокатски кантори. По този начин на никой не би му направило впечатление появата на съмнителни посетители. Под прикритието на трафика, те необезпокоявано са влизали и излизали. Така и са изчезнали, след като са запалили таванския апартамент, за да заличат следите си. Въпреки всички тези осигурителни мерки при повторния оглед на помещението бяха открити части от оръжието, с което се предполага, че е било стреляно срещу Златко Баретата. Става въпрос за автомат „Калашников“ със заглушител и оптически мерник.

 

Раненият бере душа

Заради изключително тежкото му състояние Златомир Иванов-Баретата не може да бъде разпитан за стрелбата пред Съдебната палата, съобщи зам. градският прокурор на София Роман Василев. Това щяло да стане едва когато лекарите преценят, че състоянието на бившия командос позволява той да дава обяснения. Баретата е подложен на няколко операции. Предстоят му и още сериозни интервенции. В болницата Баретата е под непрекъсната полицейска охрана, за да бъде избегнат повторен опит да бъде убит.

Златомир Иванов беше арестуван през 2009 г. Той престоя в ареста година и половина и беше пуснат под домашен арест. Срещу бившия командос бе повдигнато обвинение за организиране на наркобанда, която вътрешният министър Цветан Цветанов нарече „Фирмата“. За това той получи присъда от осем години затвор. Иванов я обжалва пред Апелативния съд, а заседанието трябваше да бъде точно в деня на покушението.

Веднага след ареста на Баретата, изненадващо показания срещу него даде Димитър Вучев – Демби. В тях Демби твърдеше, че Златомир е поръчал убийствата на Бобъра, Тони Клюна и на още няколко знакови фигури от ъндърграунда.

Баретата пък публично обвини Демби, че го е изнудвал за 100 000 евро, за да не пусне срещу него компромати в Държавна агенция „Национална сигурност“. След покушението срещу Баретата Демби отново ще бъде привикан на разпити. Още повече че Вучев не се яви в Специализирания съд в деня на стрелбата. Там той трябваше да даде обяснения в процеса срещу дясната ръка на Баретата – Антон Савов, познат с прякора Тони Мамата.

 

Златан изнесъл богатството си

Официално Златомир Иванов, наричай от най-близките си просто Златан, има разностранен бизнес. Той се занимава с охранителна дейност, както и търговия с петролни, фармацевтични и химически продукти. Според фирмените регистри Иванов има участие в над 30 дружества. Съсобственик е в компанията за охрана и сигурност „Аркус сигурност“ и бивш шеф на застрахователната компания „Аполо и Болкан“. Баретата притежава игрални и бинго зали. Някои от най-печелившите си дейности той е прехвърлил на сестра си Мариана доста преди имуществото му да бъде запорирано от комисията „Кушлев“. По този начин той е успял под носа на съда да спаси огромните си капитали, финансовите потоци изтичали към офшорки в Доминикана.

През годините Златомир Иванов е замесван в много и тежки престъпления – атентати, убийства и трафик на дрога.

Той многократно е задържан по подозрение за участия в незаконна дейност, но винаги е излизал на свобода.

Неговото име се завъртя и около взривът в Челопечене на 3 юли 2008 г. Тогава в публичното пространство излезе информация, според която свързана с него фирма има договор с военните. Трябвало базата да бъде прочистена и подготвена за продажба. Златомир Иванов е роден в Гурково. Става командос в средата на 90-те години. Напуска отряда за борба с тероризма заедно с братята Галеви.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *