Лъснаха нови злоупотреби на Христо Ковачки за около 40 милиона лева

Христо Ковачки

  Енергийният олигарх Христо Ковачки е разследван за банкови измами в особено големи размери, узнахме от сигурен източник в ДАНС. Според информаторът ни при скорошна ревизия в Общинска банка са лъснали нови злоупотреби за около 40 милиона лева, извършвани от подставени лица на менте квантовия физик.

Сред фрапантните случаи на източване на Общинска банка е този с Ива Цветкова – доскоро въпросната дама контролираше 20% от акциите на трезора, преди да бъде заменена от зет му Никифор Вангелов.

Ива Цветкова е работила като чистачка в офиса на Христо Ковачки в средата на 90-те, но след като разбойникът от Самоков навлезе в енергетиката, за да препере милионите на ликвидирания наркобос Косьо Самоковеца, неговата хигиенистка се трансформира в банкерка.

Чрез Ива Цветкова осъденият за данъчни престъпления Ковачки е успял да открадне над 20 милиона лева от ДДС само за периода септември 2005 – април 2006 г.

Мария Мургина

Любопитен детайл е, че на Ива Цветкова и нейно дружество, което е сред акционерите на Общинска банка, е съставен данъчно ревизионен акт за 4 717 304 лева на датата 13 декември 2006 г. Няколко месеца по-късно лично Мария Мургина нарежда актът да бъде отменен и това се случва с постановление на младши прокурор. Днес Мургина е подсъдима за далавери в НАП и вероятно ще бъде призована да даде обяснение, защо е отменена глоба от 5 милиона лева на една от фирмите от кухата империя на Христо Ковачки.

В друга далавера, финансирана от Общинска банка, са намесени две ромски фирми, които уж са доставяли оборудване и машини на дружества на енергийния „Октопод“. Хората на Ковачки в трезора са уреждали кредити за милиони левове на дружествата, които не са върнати и до днес.

Неотдавна от Софийския апелативен съд оповестиха, че издирват безрезултатно лицата Васил Лозанов и Тони Николов, които са били подизпълнители във фирмите от орбитата на Ковачки. Никой обаче не споменава, че свидетелите Васил Лозанов и Тони Николов са малоимотни и неграмотни роми, които най-вероятно отдавна са ликвидирани по поръчка на Христо Ковачки, за да не лъснат измамите му.

Лозанов и Николов са хората, чрез които Ковачки успява да открадне 16,8 милиона лева от държавата незаконно приспаднато ДДС чрез фиктивни доставки на оборудване.

Прокуратурата твърди, че сделките са сключвани от четири негови фирми. Самият Ковачки и упълномощените от него са представяли люжливи данни в декларации и електронни дневници за бизнес дела пред данъчната администрация.

Христо Ковачки бе осъден на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок за далавери в особено големи размери, но на втора инстанция съдът отмени присъдата му.

В края на миналата година Ковачки бе изхвърлен от Общинска банка, а одит установи, че наследникът на Косьо Самоковеца е източил близо 70 милиона лева от трезора. Неотдавна при поредната детайлна ревизия са лъснали и нови злоупотреби на Ковачки за около 40 милиона лева. По всяка вероятност енергийният олигарх ще се сдобие с обвинителен акт за източване на банката едва в края на годината, като делото ще бъде внесено в Специализирания съд.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *