Как да се грижим за всеки тип коса

Тънка, гъста, права, къдрава, суха, мазна… Ето някои съвети как да се грижим за различните типове коса

коса

Косата е много важна част от външния ни вид. Ако е здрава, силна и блестяща, ще сте доволни от образа си в огледалото. Но освен обичайните грижи, са необходими подходящи продукти и процедури, които зависят от типа на косата.

Всяка коса представлява цял вселена, затова е важно да опознаете своята и да се научите да я поддържате адекватно. Тенденцията към пърхот, омазняването, сухата коса, чупливата – всички тези проблеми имат решение, с подходящи грижи.

Срещу косопад и оплешивяване – лосионът „Ефект- 2“. ВИЖ ТУК:

Има серия от много лесни съвети, които да спазвате, в зависимост от типа коса. Те са свързани с 3 базисни стъпки:

Измиване. Мийте косата, когато е мръсна. Правете го с подходящи за вашия тип коса продукти. Не се мийте с много гореща вода.

Сушене. Не търкайте с кърпата и не стойте с увита с хавлия коса за повече от няколко минути. Изсушете косата внимателно, като стискате всеки кичур нежно, така че водата да попие в кърпата. Не прекалявайте със сешоара, нито с пресата. Използвайте продукти, които предпазват от високата температура.

Подхранване. Използвайте кремове, маски или серуми, подходящи за вашата коса, и срешете внимателно с гребен.

Специфични грижи

Като имаме предвид тези основни грижи за косата, нека разгледаме от какви специфични грижи се нуждае:

Суха коса

Освен посърналия вид, основният проблем на този тип коса е липсата на подходяща хидратация. Заради това коса1миниатюрните люспи кератин, които покриват косъма, се изправят и косата губи естествената си защита. Резултатът е твърда и чуплива коса.

Решението е допълнително да хидратирате косата с шампоан и балсам на базата на етерични масла като бадеми, жожоба и зехтин. Задължително е всяка седмица да си правите маска или силно рехидратиране веднъж в седмицата.

Цъфтящите връхчета са другия проблем. Ако са много увредени, ги подстрижете. Ако могат да се спасят, използвайте серум, за да ги „залепите“. Няколко капки при къпане ще възстановят здравия й вид за няколко седмици.

Сухата коса е много чувствителна към външни фактори. Слънцето, хлорът в басейните, морската сол и замърсяването са врагове, които увеличават сухотата. Затова използвайте защитен продукт, особено през лятото.

Мазна коса

Причината е дисфункция на скалпа, която причинява производство на мазнина, от която косата се нуждае, за да е хидратирана и гъвкава. Решението не е в това да я миете постоянно, но да се прави със специален шампоан.

Ако използвате балсам или маска, трябва да са такива, че да контролират производството на мазнина. Тези с растителни екстракти или на базата на етерични масла от лимон или ябълка са много ефективни. Не използвайте изобщо гел.

коса2Ако мазнината е упорита, може да става въпрос на хранителен, хормонален или дерматологичен проблем.
Къдрава коса

Трябва да бдите за хидратацията на косата, за да имате красиви букли. Внимавайте и при ресането.

Използвайте продукти, които са да този вид коса и оформят къдриците. Не се решете с четка, а с дървен гребен с широки (раздалечени)зъби.

Много тънка или дебела коса

Подхранващите маски или пяна могат да направят косата ви по- енергична. Освен това, добрата фризура, също ще ви помогне.

Боядисана коса

Склонна е към изсушаване. Затова използвайте хидратиращи продукти. Те обаче трябва да съдържат и пигменти, които да запазват цвета. Използвайте защитни продукти, особено срещу слънце.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *